Nemčija pri razvoju cepiva proti covidu-19 ne bo uporabila tveganih bližnjic, je dejala ministrica za izobraževanje in raziskave Anja Karliczek. Foto: Reuters
Nemčija pri razvoju cepiva proti covidu-19 ne bo uporabila tveganih bližnjic, je dejala ministrica za izobraževanje in raziskave Anja Karliczek. Foto: Reuters

V Avstriji so našteli že več kot 700 novih okužb s koronavirusom. Zvezni kancler Sebastian Kurz je napovedal, da se začenja drugi val in da se bližajo številki 1000 primerov okužbe na dan, kar pomeni tudi sprejemanje novih zaščitnih ukrepov.

Posledice širjenja okužb s covidom-19 so za hotelirje dramatične, iz Celovca poroča dopisnica RTV Slovenija Petra Kos Gnamuš. V torek so v znamenitem hotelu Sacher sredi Dunaja sporočili, da bodo morali zaradi velikega upada dohodkov odpustiti 140 zaposlenih. Gostinci si vnovičnega zaprtja javnega življenja in gospodarstva ne predstavljajo, je poročala dopisnica. "Vlada si tega ne more privoščiti, tudi gospodarstvo ne, če bi se to ponovilo, bi nastala resna težava. Ko bo prišla zima, bomo postavili grelnike, in ne vem, kaj vse nam bodo še predpisali," je dejal lastnik lokala v Celovcu Hemio Hannes Kropfitsch. Avstrijci morajo maske odslej nositi v lokalih, trgovinah, v šolah zunaj učilnic in javnih prostorih. Država je okrepila zalogo zaščitne opreme in testov.

V Avstriji novi ukrepi proti koronavirusu

Na Nizozemskem rekordno število novookuženih

V zadnjih 24 urah je število okuženih z novim koronavirusom na Nizozemskem doseglo rekord 1379 novih okužb, poroča The Guardian. V enem tednu so tako zaznali 9194 novookuženih, kar je 85 odstotkov več, kot so jih našteli v prvem tednu septembra.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je napovedal, da se začenja drugi val in da se bližajo številki 1000 primerov okužbe na dan, kar pomeni tudi sprejemanje novih zaščitnih ukrepov. Foto: Reuters
Avstrijski kancler Sebastian Kurz je napovedal, da se začenja drugi val in da se bližajo številki 1000 primerov okužbe na dan, kar pomeni tudi sprejemanje novih zaščitnih ukrepov. Foto: Reuters

"V teh negotovih časih se je vlada odločila, da ne bo varčevala, marveč vlagala v varnost delovnih mest, socialno varnost in močnejše gospodarstvo," je napovedal nizozemski kralj Viljem-Aleksander. Kot je pokazala nedavna raziskava, pa več kot polovica vprašanih Nizozemcev verjame, da se bo gospodarsko stanje v državi v prihodnjem letu poslabšalo.

Danski lokali s skrajšanim urnikom

Vsak oboleli s covidom-19 na Danskem okuži še 1,5 človeka, je sporočil danski zdravstveni minister Magnus Heunicke. V zadnjih 24 urah so v državi zaznali 334 novookuženih, je zatrdil na tiskovni konferenci. Zaradi širjenja okužb bodo restavracije, lokali in kavarne v Københavnu po novem zaprti ob 22. uri.

Nemčija: cepivo bo na voljo sredi prihodnjega leta

Nemčija pri razvoju cepiva proti covidu-19 ne bo uporabila tveganih bližnjic, je dejala ministrica za izobraževanje in raziskave Anja Karliczek. Ponovila je svojo trditev iz julija, da ne pričakuje, da bo cepivo na voljo pred sredino prihodnjega leta. Poudarila je še, da verjame, da bodo podobno ravnale tudi druge države.

Dopisnica RTV Slovenija iz Berlina Polona Fijavž poroča, da bo nemška vlada trem podjetjem, ki v državi razvijajo cepivo proti covidu-19, namenila 750 milijonov evrov, s čimer si bo zagotovila delež cepiv za prebivalce Nemčije. Denar bodo razdelili med tri podjetja, največ bo dobilo podjetje Biontech iz Mainza, ki je v tretji razvojni fazi in bo sredstva porabilo za testiranje cepiva na več deset tisoč prostovoljcih po vsem svetu.

Rekordno število okuženih tudi v Združenem kraljestvu

Zadnjih 24 ur so v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske zaznali 3105 novih okužb in 27 smrti. Število okužb se od začetka septembra znova hitro povečuje, zaradi česar je vlada že sprejela ostrejše ukrepe za zajezitev širjenja. Skupno je bilo doslej v Združenem kraljestvu potrjenih več kot 41.600 okužb.

Sorodna novica Izrael z judovskim novim letom uvaja tritedensko karanteno

Izraelci po novem le 500 metrov od doma

V ponedeljek so v Izraelu potrdili 4973 okužb z novim koronavirusom, kar je največ doslej, je sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje. Zadnji rekord, ki so ga dosegli prejšnji teden, je bil 4149 okuženih na dan, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Da bi zajezili širjenje virusa, bodo v petek, ko Judje praznujejo novo leto, ponovno uvedli karanteno za celotno državo. Trajala bo tri tedne z možnostjo podaljšanja. Zaprli bodo šole in vrtce, ljudje pa bodo lahko šli največ 500 metrov od doma, pri čemer bodo veljale določene izjeme.