Stavkovni val na Otoku ne pojenja. Foto: EPA
Stavkovni val na Otoku ne pojenja. Foto: EPA

Na Otoku stavkajo zaposleni pri 14 železniških upravljavcih, sicer člani Sindikata železnic, pomorstva in prometnih zvez (RMT). Njihov spor z delodajalci glede plač, delovnih mest in delovnih razmer ima že dolgo brado.

Vlaki so zaradi stavke po državi začeli voziti pozneje kot sicer, šele okoli 7.30, prav tako bodo hitreje parkirani, okoli 6.30. Danes naj bi bilo skupaj na voljo le med 40 in 50 odstotki železniških povezav, so pa razlike po železniškem omrežju velike. Ponekod vlaki sploh ne bodo vozili.

Železniški promet bi bil lahko moten še tudi v petek, ker večina voznega parka ne bo na pravih postajališčih.

Zaposleni v železnicah opozarjajo, da bi lahko sledile nove omejitve železniškega prometa, stavke so namreč napovedali tudi za 18. in 30. marec ter 1. april.

"Najnovejši krog stavk bo povzročil nadaljnje nevšečnosti našim strankam, ki so bile v preteklih mesecih že pred več omejitvami. Našim ljudem v času, ko si to lahko najmanj privoščijo, povzroča dodatne stroške," je dogajanje komentiral prvi mož železniške družbe Rail Delivery Group Steve Montgomery.

Ob tem je RMT-ju očital, da je svojim članom onemogočil sprejetje dogovora, po katerem bi bili deležni 13-odstotnega zvišanja plač. Da naj dajo to možnost na glasovanje članstvu, je pozvalo tudi britansko ministrstvo za promet.

Sindikat pa vztraja, da vlada železniškim družbam ni dala mandata za nov dogovor o zvišanju plač, izboljšanju delovnih razmer in varnosti delovnega mesta, zato bodo stavkovno akcijo v naslednjih mesecih nadaljevali.

Velika Britanija se je znašla v primežu stavk. Zaradi vprašanj, povezanih s plačami, delovnimi mesti, pokojninami in delovnimi razmersami je v sredo tam stavkalo več sto tisoč učiteljev, univerzitetnih predavateljev, državnih uslužbencev, stažistov, voznikov londonske podzemne železnice in novinarjev BBC-ja.