Nasprotniki AfD-ja so se s plovili podali na reko Spree. Foto: Reuters
Nasprotniki AfD-ja so se s plovili podali na reko Spree. Foto: Reuters
Podporniki skrajnodesničarske stranke AfD. Foto: Reuters
"Ustavite AfD," je eden od napisov na shodu nasprotnikov skrajno desničarske stranke. Foto: Reuters
Berlin: Zborovanji podpornikov in nasprotnikov protipriseljenski AfD

Na ulicah se je zbralo okoli pet tisoč podpornikov AfD-ja, ki so v prestolnico z avtobusi prišli iz vseh delov Nemčije. Zbrali so se pred glavno železniško postajo, pohod "Za prihodnost Nemčije" pa sklenili pri Brandenburških vratih.

Zbrane na shodu AfD-ja sta nagovorila voditelja Alexander Gauland in Jörg Meuthen. "Naši otroci, naša država, naša prihodnost: zato smo tukaj in smo edina stranka s tem programom," je podpornikom dejal Gauland. Kot poroča Deutsche Welle, je glavno strankino sporočilo usmerjeno proti nemški kanclerki Angeli Merkel, ki ji očitajo predvsem politiko odprtih vrat do prebežnikov.

Berlinski predstavnik AfD-ja je glede udeležbe dejal, da veliko ljudi zaradi morebitne stigmatizacije ne upa javno pokazati svoje podpore stranki, čeprav je ta na parlamentarnih volitvah osvojila skoraj 13 odstotkov vseh glasov. Član stranke Christian Neubauer je pripomnil, da nemška vlada zapravlja denar za prebežnike, medtem ko starejši državljani živijo v revščini.

Nasprotniki številčno zasenčili shod
Na drugi strani so nasprotniki AfD-ja ločeno prijavili 13 shodov. Po policijski oceni se je zbralo 20.000 ljudi, medtem ko organizatorji navajajo kar 70.000 udeležencev.

"Ulic ne bomo prepustili AfD-ju," je dejala Nora Berneis iz skupine Stop sovražnosti, ki vključuje politične stranke, sindikate, študentske organizacije, zagovornike prebežnikov in civilnodružbene organizacije.

Protidemonstracije je soorganiziralo približno 100 berlinskih klubov. "Berlinska klubska kultura je vse, kar nacisti niso," so dejali organizatorji. Po ulicah Berlina se je vozilo 20 tovornjakov z zvočniki, iz katerih je donela techno glasba. "Želimo biti tako glasni, da preglasimo nacistične govore," je dejala aktivistka Rosa.

Poostrena varnost
Oblasti so močno poostrile varnost v mestu, da bi preprečile morebitne spopade med podporniki in nasprotniki skrajne desničarske stranke, mobilizirali so 2.000 policistov iz desetih nemških zveznih dežel. Tiskovni predstavnik policije Thomas Neuendorf je opozoril, da ima vsakdo pravico do zbiranja in demonstracij, vendar se mora ob tem zavedati, da imajo enako pravico tudi drugi.

CDU: AfD kot grožnja za Jude
Generalna sekretarka Krščansko-demokratične unije (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer je v prispevku za časopis Bild am Sonntag o AfD-ju zapisala, da predstavlja grožnjo za Jude, ki živijo v Nemčiji. "V vseh kotičkih vaše stranke so antisemiti." Med drugim je zapisala še, da se v preteklosti pojavu antisemitizma ni posvečalo dovolj pozornosti, kar pa bo v prihodnje treba spremeniti.

V galeriji so prve štiri fotografije s shoda stranke AfD, naslednje štiri pa s shoda nasprotnikov AfD-ja.

Berlin: Zborovanji podpornikov in nasprotnikov protipriseljenski AfD