Nadškofu Adelajde grozi največ dveletna zaporna kazen. Foto: Reuters
Nadškofu Adelajde grozi največ dveletna zaporna kazen. Foto: Reuters

Obsojen je bil, ker je prikrival vedenje o zlorabah, ki jih je zagrešil pedofilski duhovnik James Fletcher v Novem Južnem Walesu. Njegove žrtve so bili ministranti. Wilsonu, ki je bil takrat kaplan, so nekatere žrtve takrat zaupale svojo zgodbo, on pa ni nikoli ukrepal.

Sodbo mu bodo izrekli junija, grozi pa mu največ dveletna zaporna kazen, piše BBC. Cerkev je v sredo sporočila, da je "Wilson razočaran nad razsodbo" in da bo preučil, kakšne pravne možnosti so mu ostale.

Fletcher je bil zaradi devetih primerov pedofilije obsojen že leta 2004 in je dve leti pozneje v zaporu umrl. Ena izmed njegovih žrtev, nekdanji ministrant Peter Creigh, je na sodišču pričal, da je Wilsonu zlorabe natančno opisal leta 1976, pet let pozneje, kot so se zgodile.

"Wilson se je zavedal, da je Creigh verodostojna priča, a je raje zaščitil Cerkev in njen ugled," je v izreku sodbe dejal sodnik Robert Stone. Neka druga žrtev je dejala, da je Wilsonu zlorabe razkrila v spovednici, ta pa je dečku dejal, da laže, in mu za pokoro naložil deset zdravamarij.

Obsodbo so nekdanje žrtve spolnih zlorab pred sodiščem pospremile z veseljem in olajšanjem. "Upamo, da bo ta odločitev razkrila vse prevare, zlorabe moči in zlorabe zaupanja Cerkve," je dejal Creigh.

Obsojen najvišji cerkveni dostojanstvenik
Obsojen najvišji cerkveni dostojanstvenik