Sodišče je proti izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju začelo postopek zaradi suma korupcije. Foto: EPA
Sodišče je proti izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju začelo postopek zaradi suma korupcije. Foto: EPA

"Odločitev sem sprejel na podlagi številnih priporočil, ki kažejo, da ima Netanjahu rahlo večjo možnost, da sestavi vlado," je dejal izraelski predsednik Reuven Rivlin. Na posvetih z voditelji strank po parlamentarnih volitvah, ki so bile že četrte v zadnjih dveh letih, je namreč stranko izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja Likud podprlo 52 poslancev v 120-članskem parlamentu.

Vodjo opozicije Jairja Lapida je podprlo 45 poslancev. Šestnajst poslancev se ni opredelilo, sedem poslancev verske nacionalistične stranke Jamina pa je podprlo vodjo te stranke Naftalija Beneta.

Ravlin: Noben kandidat nima zadostne podpore

Sorodna novica Netanjahu razglasil zmago, a premalo za oblikovanje koalicije

Izraelski predsednik Rivlin na podlagi posvetovanj meni, da noben kandidat "nima realnih možnosti za sestavo vlade, ki bo dobila zaupnico kneseta". Običajno namreč predsednik mandat za sestavo vlade podeli kandidatu s podporo 61 poslancev, zdaj pa je Rivlin priznal, da noben kandidat nima možnosti, da bi dosegel tako podporo.

Poudaril je, da odločitev o podelitvi mandata Netajahuju zanj ni bila lahka, ne moralno in ne etično. Sprejel jo je dan po tistem, ko se je na sodišču začelo sojenje Netanjahuju zaradi korupcije.

"Poznam stališče mnogih, da predsednik ne bi smel zaupati sestave vlade kandidatu, ki je v kazenskem postopku, vendar pa po zakonih in odločitvi sodišč lahko premier ostane na položaju, tudi če je obtožen," je pojasnil.

Tožilstvo Netanjahuju očita zlorabo položaja v korist političnih interesov. 71-letni Netanjahu zavrača vse obtožbe – med katerimi so sprejemanje neprimernih daril in urejanje regulatornih ugodnosti medijskim mogotcem v zameno za pozitivno poročanje.

Netanjahu, ki je z 12 leti na položaju predsednik vlade z najdaljšim stažem v zgodovini Izraela, ima zdaj na voljo najmanj 28 dni, da sestavi koalicijsko vlado, poroča AFP.