Prebežniki skušajo priti v Združeno kraljestvo z napihljivimi čolni. Foto: Reuters
Prebežniki skušajo priti v Združeno kraljestvo z napihljivimi čolni. Foto: Reuters

Francoski ribiči so dejali, da se je danes s severne francoske obale na pot odpravilo več prebežnikov kot običajno, ker so hoteli izkoristiti mirno morje, čeprav je bila voda izjemno mrzla.

Eden od ribičev je poklical reševalne službe, ko je videl prazen čoln in ljudi, ki so bili v vodi ob njem. Tamkajšnja obalna straža še ni potrdila števila mrtvih. Na krovu ladje je bilo sicer okoli 50 ljudi.

Med umrlimi je pet žensk in deklica, je nocoj sporočil francoski notranji minister Gerald Darmanin.

Na prizorišču sta dva helikopterja in tri policijske ter reševalne ladje, so sporočile tamkajšnje oblasti.

Minister Darmanin je sporočil, da ga je tragedija šokirala in da namerava odpotovati na kraj nesreče. Obsodil je še tihotapce ljudi, ki organizirajo te poti. Aretirali so štiri ljudi, ki so osumljeni tihotapljenja ljudi, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Francoski predsednik Emmanuel Macron pa je v prvem odzivu dejal, da Francija ne bo dopustila, da bi Rokavski preliv postal "pokopališče". Obljubil je tudi, da bodo ugotovili, kdo je odgovoren za tragedijo.

Pred zadnjo nesrečo je letos na poti v Združeno kraljestvo umrlo 14 ljudi. Leta 2020 jih je umrlo sedem, leta 2019 pa štirje.

Rokavski preliv je ena najprometnejših pomorskih poti, tokovi so močni. Prenatrpani čolni pogosto komaj ostanejo na površju in so prepuščeni na milost in nemilost valov.

Po podatkih francoskih oblasti je letos skušalo preliv prečkati že 31.500 ljudi, na morju pa so rešili 7800 ljudi.