Foto:
Foto:
Savdski prestolonaslednik princ Abdulah
Napade naj bi pripravila teroristična mreža Al Kaida.

Skrajneži so napadli pisarne in stanovanja tujih delavcev v treh poslopjih naftnih družb mestu Kobar, nato pa zajeli okoli 50 talcev in se umaknili v dom za emigrante. državljanov. Vsi poskusi policije, da bi talce osvobodila so bili neuspešni.

Upravnik doma za emigrante, kamor so se zatekli domnevni pripadniki Al Kaide, je dejal, da so med talci tudi Arabci, večinoma pa gre za Italijane in Američane. Varnostni viri trdijo, da so zajeti Arabci kristjani. Italijansko zunanje ministrstvo pa je sporočilo, da med zajetimi naj ne bi bilo italijanskih državljanov.

Nad upornike s silo
Prestolonaslednik Savdske Arabije princ Abdulah je sporočil, da bodo s silo zatrli uporniška gibanja po državi."Tujci prihajajo sem,da bi služili državi, mi smo jih povabili. Uporniki želijo škodovati gospodarstvu in tujcem, zato da ne bi več prihajali," je dejal princ Abdulah.

ZDA pozvale k zapustitvi države
Varnostne službe so sporočile, da so v napadu umrli Američan, Britanec, Egipčan, dva Filipinca, Pakistanec, Indijec in dva savdska civilista. Ubitih naj bi bilo tudi sedem pripadnikov varnostnih sil. Priče trdijo, da so skrajneži eno od trupel vlekli za avtomobilom. Ameriško veleposlaništvo je potrdilo smrt njihovega državljana in pozvalo Američane, naj zapustijo Savdsko Arabijo.

V ozadju napadov Al Kaida
Odgovornost za napad je na neki islamistični spletni strani prevzela Al Kaida.V sporočilu je zapisala, da so njeni herojski borci napadli ameriške naftne družbe, ki si prilaščajo bogastvo muslimanov.

V začetku meseca so skrajneži v rafineriji v mestu Janbu na obali Rdečega morja ubilI pet tujih delavcev, prejšnji teden pa so v Riadu ustrelili nemškega državljana.