V Isfahanu ima Iran centrifuge za bogatanje urana, ki ga je mogoče uporabiti tudi za izdelavo jedrskega orožja, sicer pa kot gorivo v jedrskih elektrarnah. Foto: EPA
V Isfahanu ima Iran centrifuge za bogatanje urana, ki ga je mogoče uporabiti tudi za izdelavo jedrskega orožja, sicer pa kot gorivo v jedrskih elektrarnah. Foto: EPA
Dick Cheney
Cheney z objavo študije izgublja podporo za napad na Iran. Foto: EPA

To ugotavlja washingtionski Inštitut za znanost in mednarodno varnost (ISIS) v analizi, ki so jo med drugim podpisali tudi znani znanstveniki, kot so David Albright, Paul Brannan in Jacqueline Shire. Med drugim je v njej zapisano, da je glede iranskega jedrskega programa še veliko neznank. Tako ISIS ocenjuje, da ameriško-izraelska vojaška akcija ne bi bila produktivna, saj s takim napadom ne bi mogli bistveno prizadeti plinsko-centrifugalnega programa Irana.

Prav nasprotno, vojna bi se lahko razširila tudi zunaj mej Irana, zaradi česar bi morali to možnost po mnenju inštituta popolnoma izključiti. ISIS še dodaja, da prav nenehno ponavljanje možnosti vojaškega napada na Iran otežujejo dialog med Teheranom in Mednarodno agencijo za jedrsko energijo s sedežem na Dunaju.

ISIS razume zadržanost Irana
"Razumljivo je, da je Iran zaskrbljen, saj bi z razkritjem svojih zmogljivosti največ pridobile ZDA in Izrael, ki skrbno zbirata podatke o morebitnih ciljih pri napadu na iranske jedrske zmogljivosti." Čas je za resno diplomatsko opcijo, meni ISIS. Kot že omenjeno, se je pod študijo podpisal tudi Albright, ki je nekdanji nadzornik IAEA-ja in je v mednarodni javnosti zapisan kot vplivna avtoriteta na področju nadzora nad pogodbo o neširjenju jedrskega orožja.

Cheneyevi nekonservativci poraženi?
Njegova navzočnost pri izdelavi študije pomeni tudi udarec vplivni neokonservativnega političnega toka, ki je v Washingtonu še prisoten in na ameriškega predsednika Georgea Busha pritiska, naj iransko vprašanje reši z vojaško akcijo. Najvidnejši predstavnik tega toka je podpredsednik Dick Cheney, analitki pa so v študiji tudi zapisali, da je neuspeh gruzijskih sil v Južni Osetiji še ena lekcija, ki je ne gre zanemarjati, če želi Washington kakršno koli sodelovanje Moskve pri iranskem vprašanju.

Tudi Pentagon odsvetuje akcijo proti Iranu
Proti vojaškemu napadu na Iran ostajajo tudi v Pentagonu, saj so prepričani, da bi lahko še ena fronta v Perzijskem zalivu odprla Pandorino skrinjico in destabilizirala širše območje. Poleg tega bi pred nove podvige postavil tudi ameriško vojsko, ki je že brez te fronte močno "razvlečena" po vsem svetu. Tudi ameriški general Michael Mullen je med svojim obiskom v Izraelu junija letos Izrael pozval k dialogu z Iranom.

M. R.