Odgovornosti za napad na kitajsko veleposlaništvo (na fotografiji) ni prevzel še nihče. Foto: Reuters
Odgovornosti za napad na kitajsko veleposlaništvo (na fotografiji) ni prevzel še nihče. Foto: Reuters
V napadu je umrl samomorilski napadalec, ranjenih pa je več ljudi. Foto: Reuters

Vir blizu policije v Biškeku je za AFP povedal, da je avtomobil mitsubishi delica razbil vrata veleposlaništva, nato pa eksplodiral v osrčju kompleksa blizu veleposlanikove rezidence. Eksploziv je bil nameščen znotraj avtomobila. Nekateri okoliški prebivalci so povedali, da je zaradi eksplozije streslo njihove domove. Zaposlene na kitajskem in bližnjem ameriškem veleposlaništvu so evakuirali, je še sporočila služba za pomoč v sili.

Predstavniki tako Kirgizije kot Kitajske so napad označili za teroristično dejanje, poroča Reuters. Predsednik Kirgizije Almazbek Atambajev pa je vladi ukazal, naj okrepi protiteroristične ukrepe v glavnem mestu in drugod po državi.

Kitajska je napad obsodila in kirgiške oblasti pozvala, naj napad in okoliščine hitro preiščejo. Ob tem je kitajsko zunanje ministrstvo sporočilo, da bo Kitajska ostro odgovorila na vse oblike terorizma in zaščitila njene državljane ter državne ustanove na tujem.

Ranjeni trije oziroma pet ljudi
"Zaradi eksplozije je umrl samomorilski napadalec. Ranjeni so bili varnostniki," je povedal namestnik premierja Jeniš Razakov. S kitajskega zunanjega ministrstva so medtem sporočili, da so bili trije zaposleni na veleposlaništvu lažje poškodovani in so bili odpeljani v bolnišnico, kitajska državna tiskovna agencija Šinhua pa poroča, da je ranjenih pet ljudi, in sicer dva varnostnika in trije kirgiški državljani, ki delajo na veleposlaništvu.

Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče. Kot poroča Reuters, oblasti v Kirgiziji v pretežno muslimanski nekdanji sovjetski republiki, redno pridržujejo domnevne skrajneže, obtožene povezav s t. i. Islamsko državo, ki je v Srednji Aziji precej dejavna. Turške oblasti so junija sicer sporočile, da je eden izmed treh domnevnih samomorilskih napadalcev IS-ja, vpletenih v napad na glavno carigrajsko letališče, državljan Kirgizije.