Ljudje prinašajo sveče in cvetje na prizorišče napada. Foto: Reuters
Ljudje prinašajo sveče in cvetje na prizorišče napada. Foto: Reuters

Osumljeni Darrell Brooks mlajši je bil v torek uradno obtožen za pet namernih ubojev v oteževalnih okoliščinah, zaradi česar mu v primeru obsodbe samodejno grozi dosmrtni zapor. Obtožnico bodo razširili še s torkovo žrtvijo.

Deček, ki je za posledicami napada umrl v torek, se je parade udeležil s svojim 12-letnim bratom. Tudi on je bil poškodovan, vendar je že zapustil bolnišnico.

Darrellu Brooksu grozi dosmrtni zapor. Foto: Reuters
Darrellu Brooksu grozi dosmrtni zapor. Foto: Reuters

Brooks mlajši je med branjem obtožnice na sodišču jokal. Sodišče mu je odmerilo pet milijonov dolarjev varščine, ki je ne bo mogel plačati in bo sodni proces dočakal v zaporu.

Načelnik policije v Waukeshi, predmestju Milwaukeeja, Dan Thompson je v torek ponovil, da je Brooks mlajši v nedeljo bežal pred policijo s prizorišča družinskega spora.

Z vozilom je pripeljal do ulice, kjer je potekala tradicionalna božična parada, prebil policijsko zaporo, zapeljal med udeležence parade in se ni ustavil. Ujeli so ga pozneje pri hiši, kjer je lastnika prosil za telefon, da pokliče prevoz.

Eden izmed policistov ga je skušal ustaviti z udarjanjem po pokrovu motorja, drugi policist pa je proti njemu trikrat ustrelil, a ga ni zadel.

Brooks mlajši je bil od leta 1999 obtožen najmanj 12 kaznivih dejanj, vendar je bil na prostosti. V nedeljo je bežal pred policijo, ker je bil na prostosti po plačilu 1000 dolarjev varščine in bi ga nemudoma vrnili v zapor, če bi ga ujeli pri kaznivem dejanju. Na začetku novembra je po prepiru s svojim avtomobilom na bencinski črpalki namerno povozil žensko, ki je končala v bolnišnici.