V iskanje Poropata so se vključili njegovi prijatelji. Foto: MMC RTV SLO
V iskanje Poropata so se vključili njegovi prijatelji. Foto: MMC RTV SLO
Antonija Bilić
Hrvaška policija je bila tarča kritik, da se za iskanje Poropata ni tako zavzela kot za iskanje Antonije Bilić. Foto: YouTube

Truplo in skuter je v bližini Buzeta našel prijatelj Poropata, ki je prepričan, da je ta zdrsnil z motorjem in se smrtno poškodoval.

Prijatelji so bili ogorčeni, ker pogrešanega pristojni niso iskali, kot so to storili v primeru 17-letne Antonije Bilić. Čeprav so že 30. maja prijavili, da ga pogrešajo, je bila policijska preiskava omejena. Policija je pojasnila, da v primeru Poropata v nasprotju z Bilićevo ni bilo suma nasilne smrti, domnevali so tudi, da je morda zapustil državo. Sicer pa so ga iskali tako policisti kot gasilci in pripadniki gorske reševalne službe.

Zaradi slabe policijske akcije so se angažirali njegovi prijatelji, ki so med drugim odprli stran na spletnem družabnem omrežju Facebook, ki je na koncu štela 11.000 članov. Poropata so iskali tudi v Sloveniji, ker je signal z njegovega mobitela nazadnje kazal, da bi lahko bil na slovenski strani meje.

Nadaljevanje zaslišanja Paravinje
Hrvaška policija bo danes nadaljevala zaslišanje Dragana Paravinje, ki je od petka zvečer v šibeniškem priporu, potem ko ga je BiH začasno izročil Hrvaški zaradi suma umora Bilićeve, ki jo pogrešajo od 7. junija.

Hrvaško notranje ministrstvo je objavilo, da so v 47 dneh za iskanje Bilićeve porabili približno 2,5 milijona kun (337.000 evrov). Tiskovni predstavnik notranjega ministrstva Krunoslav Borovec je pojasnil, da morajo pri iskanju pogrešene osebe izčrpati vse možnosti, da bi jo našli, in da varčevanje ni njihova naloga.

Kritike na račun policijske preiskave
Na Hrvaškem je bilo slišati kritike zaradi načina poteka policijske preiskave, v katero je vsak dan vključeno približno 100 policistov, gasilcev in reševalcev, ki na podlagi različnih izjav Paravinje iščejo dekle na širšem območju Zadra in Šibenika. Osumljeni je večkrat spreminjal izjave, zdaj pa zanika vpletenost v izginotje Bilićeve in trdi, da so bile njene sledi, najdene v njegovem tovornjaku, podtaknjene.