Neapeljski nadškof je obtožen korupcije, a sam zagotavlja, da ni kriv. Foto: EPA
Neapeljski nadškof je obtožen korupcije, a sam zagotavlja, da ni kriv. Foto: EPA

Neapeljski nadškof naj bi med letoma 2001 in 2006, ko je v Vatikanu še deloval kot prefekt kongregacije za evangelizacijo narodov, s spornimi nepremičninskimi posli zaslužil dva milijona evrov in pol. Obtožen je, da je pri poslih sodeloval s Pietrom Lunardijem, nekdanjim italijanskim ministrom za promet, ki naj bi od kardinala Sepeja leta 2004 pod tržno ceno kupil zgradbo v Rimu.

"Obramba bo lahka"
Sepe trdi, da je vse posle, za katere policija sumi, da so bili protizakoniti, opravil "maksimalno transparentno". "To bo zares lahka obramba, saj menim, da Sepe ni storil absolutno ničesar, kar bi bilo v nasprotju z zakonom," je dodal nadškofov odvetnik Bruno Von Arx.

Poleg Sepeja, ki je eden bolj spoštovanih kardinalov v Italiji, sta v preiskavo vključena tudi Lunardi in podjetnik Diego Anemone. Sepe se je na obtožbe že odzval v nedeljo, ko je po maši zapuščal cerkev v Neaplju. "Resnica se bo pokazala ... Jaz sem popolnoma miren," je povedal Sepe.

Vatikan upa, da bo opran vseh dvomov
Na poročanje medijev se je že odzval tudi Vatikan. Vatikanski tiskovni predstavnik Federico Lombardi je poudaril, da na svetem sedežu upajo, da se bodo vse zadeve razčistile in pojasnile v najkrajšem mogočem času. Ob tem je dodal še, da upa, da bosta tako kardinal Sepe kot tudi sam Vatikan oprana vsakega dvoma, da sta ravnala protizakonito.

Lombardi je zagotovil, da je Sepe pripravljen na polno sodelovanje z italijanskimi oblastmi, v okviru uredb, ki veljajo v odnosih med Vatikanom in Italijo, in da se ne bo skliceval na imuniteto, ki mu pripada kot imetniku vatikanskega diplomatskega potnega lista.