Foto: Reuters
Foto: Reuters

Posebno sodišče za preiskave članov vlade, ustanovljeno leta 1993, je odločilo, naj se nekdanjo ministrico preganja, češ da za to obstajajo utemeljeni razlogi. Gre za enega prvih primerov iskanja odgovornosti za ministra oziroma ministrico zaradi odziva na pandemijo.

Časopis Le Monde je sicer poročal, da naj bi Agnès Buzyn grozila tudi obtožba, da se "ni spopadla z nesrečo", a se posebno sodišče za to obtožbo ni odločilo.

58-letnica je v petek na zaslišanju na sodišču dejala, da pozdravlja priložnost, da pojasni svoje ravnanje in "prikaže resnico".

Po poročanju BBC-ja je dejala, da ne bo dovolila, da bi bila dejanja vlade ali nje same diskreditirana, saj da so naredili veliko, da so državo pripravili na svetovno zdravstveno krizo.

Januarja 2020 je dejala, da "tako rekoč ne obstaja tveganje", da bi v Francijo prišel virus iz kitajskega mesta Vuhan, kjer je virus izbruhnil, nato pa je dejala tudi, da je "tveganje, da se koronavirus širi med prebivalci, zelo majhno".

Pozneje je nekdanja ministrica pred parlamentarno komisijo dejala, da je predsednika Emmanuela Macrona in takratnega premierja Edouarda Philippa o morebitni "nevarnosti" covida-19 obvestila že januarja.

Agnès Buzyn je postala ministrica za zdravje maja 2017, odstopila pa je le nekaj tednov po tem, ko so v državi potrdili prve primere okužbe z novim koronavirusom. Nato se je potegovala za mesto županje, a je na volitvah zmagala Anne Hidalgo.

Nekdanja zdravnica se je nato pridružila kabinetu vodje Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa januarja 2021.

Preiskava ministrice je del širše preiskave vladnega odziva na pandemijo, vključno s pripravami, oblikovanjem politik in sprejemanjem znanstvenih raziskav virusa.

V prihodnjih tednih bi lahko pred isto sodišče stopil tudi trenutni minister za zdravje Olivier Véran, v preiskavi je tudi nekdanji premier Philippe.

V Franciji so v petek potrdili 9966 novih okužb v enem dnevu. Prejšnji petek so jih potrdili 13.466. Skupno so do zdaj v državi potrdili okoli 6,7 milijona okužb in več kot 113.000 smrti, kažejo podatki ameriške Univerze Johnsa Hopkinsa.