Mustafa je prvi, ki mu sodijo na posebnem sodišču za Kosovo. Foto: Reuters
Mustafa je prvi, ki mu sodijo na posebnem sodišču za Kosovo. Foto: Reuters

Mustafa je obtožen umora zapornika ter arbitrarnega pridržanja, krute obravnave in mučenja najmanj šestih civilistov v zaporu v kraju Zlaš aprila 1999. 48-letnika, ki je bil eden od ustanoviteljev OVK-ja, so na podlagi naloga tožilstva posebnega sodišča in potrjene obtožnice aretirali septembra lani na Kosovu.

"Nisem kriv po nobeni od točk obtožnice, ki mi jo je predložila ta pisarna gestapa," je dejal Mustafa sodnikom.

Med nagovorom odvetnika žrtve se Mustafa ni želel vrniti v sodno dvorano, a glavna sodnica Mappie Veldt-Foglia pri tem ni vztrajala in je dejala, da bo njegove interese pač zastopal njegov odvetnik. Je pa opozorila, da na prihodnjih obravnavah ne bo dovolila nespoštljivosti.

Kot je dejal tožilce Jack Smith, so nekateri voditelji OVK-ja, vključno z gospodom Mustafo, zlorabili svojo moč za izživljanje nad kosovskimi Albanci, katerih edini zločin je bil, da so imeli drugačne politične poglede od OVK-ja in njegovih voditeljev.

Mustafo, ki je bil eden izmed ustanoviteljev OVK-ja, so na podlagi naloga tožilstva posebnega sodišča in potrjene obtožnice aretirali septembra lani na Kosovu.

Leta 2015 ustanovljeno sodišče obravnava zločine, ki jih ni preiskovalo haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, ki je sicer delo končalo decembra 2017. Delovanje sodišča, ki je del kosovskega pravosodnega sistema, financira Evropska unija.

Najbolj znan obtoženec na sodišču je nekdanji kosovski predsednik Hashim Thaci, ki se bo po lanski predaji zagovarjal za obtožbe o vojnih zločinih in zločinih proti človečnosti.

Med vojno na Kosovu je od leta 1998 do leta 1999 umrlo okoli 13.000 ljudi, končala pa se je s posredovanjem zveze Nato.