Vodja SPD-ja Martin Schulz je delegate pozval k pogumni podpori velike koalicije. Foto: Reuters
Vodja SPD-ja Martin Schulz je delegate pozval k pogumni podpori velike koalicije. Foto: Reuters
Andrea Nahles in Martin Schulz
Nasprotniki velike koalicije so na kongresu poželi glasnejši aplavz od zagovornikov, kar pred glasovanjem povzroča skrbi Schulzu in SPD-jevi predstavnici v parlamentu Andrei Nahles. Foto: Reuters
Bonn
Nekateri prebivalci Bonna med zasedanjem stranke protestirajo proti možnosti ponovne velike koalicije. Foto: Reuters

Delegati so s 362 proti 279 izglasovali začetek uradnih koalicijskih pogajanj. En delegat se je glasovanja vzdržal. Začetek pogajanj o ponovni nemški veliki koaliciji je tako pričakovati še ta teden.

Nemška kanclerka in voditeljica unije CDU/CSU Angela Merkel je pozdravila odločitev SPD-ja, a napovedala, da vse čaka še ogromno dela pred oblikovanjem vlade. Napovedala je, da bodo med nadaljnjimi koalicijskimi usklajevanji morali razjasniti še kar nekaj zadev, zato si želi čimprejšnjega začetka pogovorov.

Predsednik nemških socialdemokratov Martin Schulz je pred glasovanjem delegate pozval, naj ravnajo pogumno. Opozoril jih je, da se odločajo med pogajanji s konservativno unijo in ponovnimi volitvami.

SPD bi moral po njegovem mnenju odgovornost sprejeti brez strahu in plahosti. "Prepričan sem, da je prava pot tista, ki jo zaznamuje pogum," je poudaril. Napovedal je dodatne pogajalske zahteve in odločna prizadevanja za njihovo uresničitev. Med drugim je navedel migrantsko politiko in zdravstvo.

Poudaril je tudi, da bo SPD v morebitni veliki koaliciji igral enakopravno vlogo. "Ne bomo manjšinski partner ali pomoč pri potrjevanju zakonov. SPD mora biti in bo vidna, slišna in prepoznavna stranka," je dejal.

Merklova zavrnila možnost popravkov
Nemška kanclerka in vodja krščanskih demokratov (CDU) Angela Merkel je sicer že zavrnila možnost večjih popravkov dogovora, saj naj bi bili zapisani kompromisi dokončni. Schulz ji je v sredo odgovoril, da kljub uvodnim pogajanjem še niso na koncu poti. Začrtali so glavne točke, a se morajo pogajati še o njihovi vsebini, meni Schulz.

Delegate je k podpori koalicijskih pogajanj podprla tudi podpredsednica socialdemokratov Malu Dreyer. Kot je dejala, je to zanje trenutno najboljša možnost. Kritikom velike koalicije je dejala, da je prepričanje, da lahko nemški kanclerki Angeli Merkel uspe oblikovati manjšinsko vlado, iluzija.

Macron naklonjen veliki koaliciji
Pred kongresom je Schulz po telefonu govoril s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom. Delegatom je Schulz zatrdil, da si francoski predsednik želi vstopa SPD-ja v veliko koalicijo. Macron je Schulza opomnil tudi, da "Evropa gleda Bonn". Mednarodna javnost je po besedah Schulza v veliki meri naklonjena veliki koaliciji.

Glasnejši aplavz nasprotnikom koalicije
Za svoj govor je Schulz prejel le okoli minuto trajajoč aplavz. Govori nasprotnikov vstopa v pogajanja, ki so mu sledili, so bili po navedbah DPA-ja deležni bučnejšega aplavza. Stranka je še vedno razklana med zagovornike in nasprotnike velike koalicije. Kritiki iz vrst SPD-ja trdijo, da uvodna pogajanja niso bila zadovoljiva in da si želijo izboljšav, na primer glede davčne politike in zdravstva. Dodatne kompromise zahtevajo tudi pri migrantski politiki. Vse najvidnejše strankarske osebnosti sicer zagovarjajo vstop v pogajanja.

600 delegatov odloča o usodi stranke
O vstopu v uradna pogajanja je odločalo 600 delegatov. Oči so bile uprte predvsem v 294 delegatov iz Bavarske, Severnega Porenja-Vestfalije in Hessna. V teh treh deželah delegati namreč še niso bili odločeni, med njimi pa je tudi veliko nasprotnikov velike koalicije. Skupno naj bi bila pred glasovanjem neodločena še kar tretjina delegatov.