Svet
Martin Schulz
Vodja SPD-ja Martin Schulz je delegate pozval k pogumni podpori velike koalicije. Foto: Reuters
Andrea Nahles in Martin Schulz
Nasprotniki velike koalicije so na kongresu poželi glasnejši aplavz od zagovornikov, kar pred glasovanjem povzroča skrbi Schulzu in SPD-jevi predstavnici v parlamentu Andrei Nahles. Foto: Reuters
Bonn
Nekateri prebivalci Bonna med zasedanjem stranke protestirajo proti možnosti ponovne velike koalicije. Foto: Reuters

Dodaj v

Nemčija: Socialdemokrati podprli začetek uradnih koalicijskih pogajanj s CDU/CSU

Tudi Macron si želi velike koalicije
21. januar 2018 ob 16:21,
zadnji poseg: 21. januar 2018 ob 19:14
Bonn - MMC RTV SLO, Reuters, STA

Nemški socialdemokrati (SPD) so se na kongresu stranke v Bonnu kljub različnim mnenjem v stranki izrekli za uradni začetek pogajanj o veliki koaliciji s konservativno unijo CDU/CSU.

Delegati so s 362 proti 279 izglasovali začetek uradnih koalicijskih pogajanj. En delegat se je glasovanja vzdržal. Začetek pogajanj o ponovni nemški veliki koaliciji je tako pričakovati še ta teden.

Nemška kanclerka in voditeljica unije CDU/CSU Angela Merkel je pozdravila odločitev SPD-ja, a napovedala, da vse čaka še ogromno dela pred oblikovanjem vlade. Napovedala je, da bodo med nadaljnjimi koalicijskimi usklajevanji morali razjasniti še kar nekaj zadev, zato si želi čimprejšnjega začetka pogovorov.

Predsednik nemških socialdemokratov Martin Schulz je pred glasovanjem delegate pozval, naj ravnajo pogumno. Opozoril jih je, da se odločajo med pogajanji s konservativno unijo in ponovnimi volitvami.

SPD bi moral po njegovem mnenju odgovornost sprejeti brez strahu in plahosti. "Prepričan sem, da je prava pot tista, ki jo zaznamuje pogum," je poudaril. Napovedal je dodatne pogajalske zahteve in odločna prizadevanja za njihovo uresničitev. Med drugim je navedel migrantsko politiko in zdravstvo.

Poudaril je tudi, da bo SPD v morebitni veliki koaliciji igral enakopravno vlogo. "Ne bomo manjšinski partner ali pomoč pri potrjevanju zakonov. SPD mora biti in bo vidna, slišna in prepoznavna stranka," je dejal.

Merklova zavrnila možnost popravkov
Nemška kanclerka in vodja krščanskih demokratov (CDU) Angela Merkel je sicer že zavrnila možnost večjih popravkov dogovora, saj naj bi bili zapisani kompromisi dokončni. Schulz ji je v sredo odgovoril, da kljub uvodnim pogajanjem še niso na koncu poti. Začrtali so glavne točke, a se morajo pogajati še o njihovi vsebini, meni Schulz.

Delegate je k podpori koalicijskih pogajanj podprla tudi podpredsednica socialdemokratov Malu Dreyer. Kot je dejala, je to zanje trenutno najboljša možnost. Kritikom velike koalicije je dejala, da je prepričanje, da lahko nemški kanclerki Angeli Merkel uspe oblikovati manjšinsko vlado, iluzija.

Macron naklonjen veliki koaliciji
Pred kongresom je Schulz po telefonu govoril s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom. Delegatom je Schulz zatrdil, da si francoski predsednik želi vstopa SPD-ja v veliko koalicijo. Macron je Schulza opomnil tudi, da "Evropa gleda Bonn". Mednarodna javnost je po besedah Schulza v veliki meri naklonjena veliki koaliciji.

Glasnejši aplavz nasprotnikom koalicije
Za svoj govor je Schulz prejel le okoli minuto trajajoč aplavz. Govori nasprotnikov vstopa v pogajanja, ki so mu sledili, so bili po navedbah DPA-ja deležni bučnejšega aplavza. Stranka je še vedno razklana med zagovornike in nasprotnike velike koalicije. Kritiki iz vrst SPD-ja trdijo, da uvodna pogajanja niso bila zadovoljiva in da si želijo izboljšav, na primer glede davčne politike in zdravstva. Dodatne kompromise zahtevajo tudi pri migrantski politiki. Vse najvidnejše strankarske osebnosti sicer zagovarjajo vstop v pogajanja.

600 delegatov odloča o usodi stranke
O vstopu v uradna pogajanja je odločalo 600 delegatov. Oči so bile uprte predvsem v 294 delegatov iz Bavarske, Severnega Porenja-Vestfalije in Hessna. V teh treh deželah delegati namreč še niso bili odločeni, med njimi pa je tudi veliko nasprotnikov velike koalicije. Skupno naj bi bila pred glasovanjem neodločena še kar tretjina delegatov.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
lahk
# 21.01.2018 ob 16:38
A to je ta isti Schulz, ki je bil glasen, da z CDU/CSU ne gre nikoli več v veliko koalicijo? Načelno res. Očitno so politiki povsod veliki lažnivci ne samo pri nas.
anny22
# 21.01.2018 ob 17:16
Se bodo že zmenili. Še zmeraj so se. Schultz in Gela sta na nasprotnih bregovih samo za naivne ovce.
johann
# 21.01.2018 ob 17:16
Nemški SPD počasi in zanesljivo postaja obrobna stranka. Na zadnjh volitvah so tako imeli najslabši rezultat (okoli 20%) v vsej svoji zgodovini, predvsem zaradi svoje katastrofalne migrantske politike in antipatičnega Schulza.
patriot1970
# 21.01.2018 ob 17:29
Zakaj vedno "pozabite" napisati,....da Shultz nima niti srednješolske izobrazbe.

...ali pa je izobrazba pomembna le pri "skrajnih" desničarjih?,.....saj le tega niste pozabili omeniti pri opisu nove Avstrijske vlade!

Novi finančni minister bo Hartwig Löger, ki nima univerzitetne diplome in še nikoli ni služboval v javnem sektorju.
Steffy
# 21.01.2018 ob 17:16
SD-jevci so povsod enaki. Da le sedijo v vladi in nastavljajo svoje lojalne kadre po ministrstvih. Se vidi, po kom se zgledujejo naši samooklicani "Socialni" demokrati -- SD. :)
the law1
# 21.01.2018 ob 17:20
Ta koalicija bo garancija, da bo AfD na naslednjih volitvah največja stranka v Nermčiji in SPD bo močno na obrobju. Samo čakati je treba, ker ti si kopljejo sami grob toda na žalost delajo škodo nemčiji in posledično evropi
patriot44x2
# 21.01.2018 ob 17:44
Socialisti spet požrli svojo besedo. Kako prozorni so vsi socialisti sveta, vedno lapajo eno delajo pa čist kontra.
cairns
# 21.01.2018 ob 20:20
Nemčija: Socialdemokrati podprli začetek uradnih koalicijskih pogajanj s CDU/CSU

Najbolj sporno je bilo število muslimanskih migrantov v letni kvoti. Najmanj 200.000.

Sedaj je jasno kje so slovenski levosučni levičarsko levi levičarji dobili število muslimanskih migrantov ki jih je potrebno pripeljati v Slovenijo.
the law1
# 21.01.2018 ob 18:26
@el CARTEL

a ne bi morali neoliberalci podpirati odprte meje in nasprotovati nacionalistom?
narobe svet


Ne vem, kaj ne razumeš. Mi člani kluba EU smo sme zmenili, da bomo imeli med sabo odprte meje. To velja za nas lastnike državljanjstva iz ene izmed EU držav

Seveda to ne velja za afriko, azijo ali pa kateri drugi konec sveta, ker naš klub je naš klub.
Zlobni škrat
# 21.01.2018 ob 17:36
Grobarji Nemčije enako kot SD za Slovenijo.
Črnibog
# 21.01.2018 ob 19:17
Denar in moč sta sposobna združiti in razrušiti vse, vse ostalo je predstava za neumneže, vedno in povsod. Podobno se bo zgodilo pri nas, ko bo tem prodanim dušam tekla voda v grlo.
DrKult
# 21.01.2018 ob 17:58
the law1 Ti lahko napoveduješ karkoli hočeš, to dejstev ne spremeni. Na vrhuncu migrantske krize je AfD-ju uspelo nabrati dobrih 12% glasov, kar je sicer enormen porast glede na prejšnje volitve, a vseeno zanemarljiv, če upoštevamo okoliščine (migrantska kriza, teroristični napadi po EU). Z njimi ni pripravljena sodelovati nobena druga stranka, poleg tega jim odhajajo tudi lastni člani, ker je stranka sama po sebi neenotna. Struktura njihovih volivcev je zelo jasna, tudi geografsko poreklo (večinoma revnejši predeli ex vzhodne Nemčije) Merklovi tudi počasi klenka v glavi, da bo odletela, če ne bo spremenila migrantske politike. Deportacije niti niso tako smešno nizke, samo odvijajo se sorazmerno počasi. Leta 2016 je Nemčija deportirala 80 tisoč ljudi, podatke za 2017 bo njihov statistični urad še objavil, a so najverjetneje višji. Poleg tega je v 2015 Nemčijo prostovoljno zapustilo 45000 migrantov, 2016 26000. Podatke za 2017, ponovno, še čakamo (načeloma jih njihov SU objavlja februarja).
AfD se med drugim zavzema še za vse kaj drugega kot spremembo migracijske politike, med drugim za izstop iz EU. Nemci pa niso bolani v glavah, ker imajo od EU daleč največ od vseh držav članic, niso valjda nori, da bi šli ven. Vidijo, kaj se dogaja VB, pa je le-ta kje manj odvisna od članstva kot Nemčija.
ekreme
# 21.01.2018 ob 17:13
bilo kuda - SD svuda! :DDDD
leond
# 21.01.2018 ob 19:50
Ti SD-jevci so očitno povsod isti. Za funkcije bi dali še roko. Pri nas je isto. Tako s staro, kot z novo garnituro. Z novo še bolj. Vse za populizem. Samo zaradi tega njim ne dam glasu.
cairns
# 21.01.2018 ob 23:27
Nemčija: Socialdemokrati podprli začetek uradnih koalicijskih pogajanj s CDU/CSU

Naj se tudi zmenijo kako bodo financirali milijone migrantov ki so nezaposleni. Statistika ne laže. Nemčija, Švica in NIzozemska ugotavljajo da je med ilegalnimi muslimanskimi migranti med 80 in 99% nezaposlenih. Očitno da si s tem ''univerzitetno'' izobraženim kadrom nimajo kaj pomagat. Če pa že imajo univerzitetno izobrazbo pa je njihov IQ okrog 93.
link
https://voiceofeurope.com/2018/01/even-refugees-with-a-university-degree-have-an-iq-of-only-93/
Germany, Switzerland and the Netherlands: Between 80% and 99% of Muslim migrants unemployed
bayernkini
# 21.01.2018 ob 21:02
Sem proti veliki koaliciji ,nas je kar nekaj glasovalo na kongresu proti..
Smo tudi proti Merklovi ,žal nas je večina povozila ..
Za kompromis smo postavili visoke kriterije Merklovi enako za koalicijska pogajanja !
V CSU se ne damo kar tako !
masterjoze
# 21.01.2018 ob 18:51
Sreča v nesreči. To pomeni, da bo Afd kot tretji največji stranki pripadlo mesto "vodje opozicije", kjer se bo z veliko več javnimi nastopi lahko otresla konstantnega portretiranja kot "skrajne", na dolgi rok pa se bo lahko uveljavila kot narodno-konservativna stranka predvojnega tipa, kakršnih v Nemčiji zadnjih 80 let še ni bilo.
V najboljšem primeru se bosta nemški levica in desnica, ki sta toliko časa obvladovali vse pomembnejše položaje pri volivcih izkazali kot navadni nateg in "en in isti šmorn", odet v drugačne barve, kar bi lahko močno okrepilo opozicijske stranke tipa Afd in die LINKE, ki bi zablokirale naslednjo vlado. Nemška (in s tem Bruseljska) moč teroriziranja EU z migranti bi bila tako uničena
the law1
# 21.01.2018 ob 18:23
@DrKult

No, sedaj pač prihajajo problemi v spodnjem smislu

Cottbus is left alone

ali

By now almost every sixth Hartz IV beneficiary is a refugee

Verjetno imajo nemci visok prag tolerance toda ko poči pač poči
cairns
# 21.01.2018 ob 23:16
600 delegatov odloča o usodi stranke

Pa ne samo stranke, ampak tudi N>emčlije in s tem tudi cele Evrope. Zakaj je tako pa si lahko vsak pogleda:
Še posebej so vabljeni levičarsko levi levičarji.

https://www.youtube.com/watch?v=_WyEEdPa
Qqs
Skippy
# 21.01.2018 ob 23:07
Zakaj vedno "pozabite" napisati,....da Shultz nima niti srednješolske izobrazbe.

Ker mogoče v normalnih državah šteje sposobnost, pri nas pa pač papir?
HOR
# 21.01.2018 ob 21:10
Strinjali so se tudi, kar je sicer že bilo jasno, da Nemčija ne bo dosegla cilja svoje zaveze 40% zmanjšanja CO2 emisij do leta 2020 ( do sdaj ca 28% zmanjšanja) glede na leto 1990 in tako cilj prenaša naprej v leto 2030, ko bi naj vseeno dosegla zadanih 50% zmanjšanja , kar pa je vprašljivo glede na nedoseganja cilja v letu 2020, ko bi ga lako dosegli le z neracionalno velikimi stroški, medtem, ko so se že dokaj iracionalno odpovedali velikemu delu brezogljične jedrske energije...

Kar je signal tudi za ostale države, ki bi težko dosegle zadane cilje zmanjševanja CO2 emisij, da jim ni potrebno riniti z glavo skozi zid s preveliki stroški za OVE ali elektrifikacijo prometa in v svojo gospodarsko škodo...
Kar velja tudi za Slovenijo, še posebej, ker ima SLO do nadalnjega manjši odtis CO2 na prebivalca od Nemčije pa tudi večji delež brezogljične energije. Naj se v tem anti CO2 experimentu najprej dokaže ekonomsko najboljše pozicionirana država v EU...
LINK ali
https://qz.com/1175308/germany-is-abandoning-its-climate-goals-for-2020-what-happens-next/
bb33
# 21.01.2018 ob 21:05
@bayernkini

ti veš da je csu bavarska stranka ?
bayernkini
# 21.01.2018 ob 20:54
ni dobro za slovensko koalicijo smc,sd,desus.... tresejo se jim hlače, ker so nemci v koalicijo vzeli desnico....
Vzeli desnico?
Desnica je vzela levico ..;)
the law1
# 21.01.2018 ob 19:38
@DrKult

Tretjič Obregnil si se samo ob moje komentiranje Trumpa, čeprav sem omenil tudi Brexit, ki je bistveno primerljivejši političen dogodek AfDju kot pa izvolitev Trumpa. Mislim, da je jasno, zakaj si se odgovoru na to izognil.

Glede brexita sem ti povedal, da se bodo zlagane napovedi enako "zmotile" kot pri Trumpu in s tem je povedano vse.

Motiš, pa se če primerjaš brexit in AfD. Brexit je v osnovi nekaj drugega. Anglosaksonska logika pač ne gre skupaj kontinentalno logiko oz. z birokratskim monstrumom, ki je postal EU.

Dejstvo pa je tudi, da je gospodarstvo osnova za vse.

Glede tistega z jeruzalemom pa naj arabci že enkrat odrastejo. Kako, da ni bilo nobenega protesta iz npr. katoliške kolumbije glede Jeruzalema.
DrKult
# 21.01.2018 ob 17:34
the law1 "Ta koalicija bo garancija, da bo AfD na naslednjih volitvah največja stranka v Nermčiji in SPD bo močno na obrobju. Samo čakati je treba, ker ti si kopljejo sami grob toda na žalost delajo škodo nemčiji in posledično evropi"

Sanjaj dalje. AfD ne bo v Nemčiji nikoli in nikdar največja stranka, zgodovinski spomin in asociiranje z NSDAP sta premočna. Razlog za vzpon AfD je bila migrantska kriza in "brilijantna" odločitev Merklove, da se na ves glas dere, da so vrata Nemčije odprta. S padcem migracij in aktivno deportacijsko politiko bo padla tudi popularnost AfD-ja.
Nikec3
# 21.01.2018 ob 23:33
Misli, da ji je jasno koliko se je spremenilo v samo dveh letih oz. nekateri smo to že tedaj napovedali kaj se bo zgodilo.

Kaj ste napovedali? Da bo AfD največja stranka? Narobe ste napovedali. Zveniš kot PONOS v svojih napovedih, da se bo Dow Jones zrušil pri 14 000.
cairns
# 21.01.2018 ob 23:12
Nemčija: Socialdemokrati podprli začetek uradnih koalicijskih pogajanj s CDU/CSU

Rezultat teh pogajanj pa bo:

https://www.youtube.com/watch?v=eBW_M0ev
Fh8
Skippy
# 21.01.2018 ob 23:09
lep primer, kako se skupi stopi, takrat ko je to potrebno.... enako se je zgodilo na češkem :)

Saj se pri nas tudi skupaj stopi, samo ne v politiki, kjer se gre za ljudi iz javnega sektorja, kjer jim je življenjski moto prepir.
zamudnik
# 21.01.2018 ob 22:57
A je kdo mislil, da bo drugače? Tale medo se bo lepo šlepal pri Teti in se sam sebi dopadel še bolj, kot si zdaj.
bb33
# 21.01.2018 ob 20:50
csu je desna stranka....
the law1
# 21.01.2018 ob 18:32
@DrKult

Obenem Nemci vidijo, kaj so Američani dobili s Trumpom in kaj Angleži z Brexitom - obljube so eno, realnost pa je nekaj povsem drugega. V realnem Svetu so rešitve pogosto bistveno bolj komplicirane od tistega, kar ljudem zveni prijetno (torej populizem).

Američani so kot zgleda s Trumpom dobili gospodarsko rast in nova delovna mesta oz. spet se napovedi mainstream medijev o katastrofi niso uresničile tako kot se ne bodo za brexit.

Realnost pač demantira vse zlagane napovedi, ki jih vsiljujejo mainstream mediji.

No, v nemčiji pa podatke glede teh migrantov pa prikrivajo. Počasi sedaj nekaj prihaja na plano
Bivši uporabnik
# 21.01.2018 ob 18:24
CDU/CSU bo tako temeljito prežvečila SDP, da ne bo ostalo niti za kurjo pičo.
el CARTEL
# 21.01.2018 ob 18:16
a ne bi morali neoliberalci podpirati odprte meje in nasprotovati nacionalistom?
narobe svet

včasih imam občutek da so vsi slovenski neoliberalci vseeno le (ameriški) konzervativci (torej tisto od koder dobijo največ informacij o svoji ideologiji - you tube videov bena shapira lol)
Miham
# 21.01.2018 ob 17:58
oba Merkel in Schulz sta za naseljevanje neevropejcev v Nemcijo in Evropo, tako da je ta koalicija samoumevna

nadaljevanje iste politike, kot da volitev ne bi bilo...
Lukos
# 22.01.2018 ob 03:20
@cairns

shhhh saj samo dobivamo zdravnike in inženirje......
firexfire
# 21.01.2018 ob 22:39
Hmmm le zakaj v njihovem primeru RTV ne uporabi izraza “skrajni levicarji”?
bb33
# 21.01.2018 ob 20:48
ni dobro za slovensko koalicijo smc,sd,desus.... tresejo se jim hlače, ker so nemci v koalicijo vzeli desnico....
DrKult
# 21.01.2018 ob 19:16
the law1: "Američani so kot zgleda s Trumpom dobili gospodarsko rast in nova delovna mesta oz. spet se napovedi mainstream medijev o katastrofi niso uresničile tako kot se ne bodo za brexit.
Realnost pač demantira vse zlagane napovedi, ki jih vsiljujejo mainstream mediji."


Prvič, gospodarstvo ni vse. Trumpova zunanja politika je naravnost porazna. Poslabšal je odnose z vsemi najtesnejšimi partnericami. Odstopil je od TPP in s tem azijske države, ki so bile zaveznice ZDA potisnil pod okrilje Kitajske. Afera Jeruzalem, v kateri se je proti ZDA postavilo 126 držav, podprlo pa 6 (vse med njimi neke mini države, popolnoma odvisne od ZDA). Na kritično točko je pripeljal odnose s Severno Korejo in še in še bi lahko naštevali.

Drugič, gospodarska rast v ZDA:
2010: 2,5%
2011: 1,6%
2012: 2,2,%
2013: 1,7%
2014: 2,4%
2015: 2,6%
2016: 1,6%
2017: 2,7%

Gospodarska rast v Nemčiji leta 2017 je znašala 2,2%, tako da neke pretirane razlike ipak ni. Leta 2016 je bila pri 1,9% - trend povečanja rasti BDP je tako v ZDA kot v Nemčiji posledica razmer na svetovnih trgih.

Tretjič Obregnil si se samo ob moje komentiranje Trumpa, čeprav sem omenil tudi Brexit, ki je bistveno primerljivejši političen dogodek AfDju kot pa izvolitev Trumpa. Mislim, da je jasno, zakaj si se odgovoru na to izognil.
Miham
# 21.01.2018 ob 17:52
pocasi se to dogaja?
junkmail
# 21.01.2018 ob 18:38
Eno par obrobnih, skrajno desnih strančic je zavohalo državne jasli, pa so očitno spoznali, da jih niti statistika ne bo zaznala. Zdaj pa vsi penasti. Oh ti domoljupci.
DrKult
# 21.01.2018 ob 18:27
the law1: "Pa kaj ima veze vrhunec migrantske krize. Problemi, ki se jih je ustvarilo s tistimo odprjem meje so dolgoročni in komaj sedaj prihajajo na plano prave posledice. Sedaj se igra komaj začenja."

Odgovor si si podal kar sam - kar je, je. AfD stanja ne more rešit, ker so migranti že v državi, nadaljnje migracije pa bo omejevala tudi CDU - v dogovarjanju z SPD-jem CDU nikakor ni hotel popustiti pri zgornji meji za migrante na letni ravni. Merklova že ve, zakaj - ker se ji je stolček začel majati. Ravno tako Nemčija v čedalje večjem obsegu izvaja deportacije, migranti pa se izselujejo tudi sami. Vseh se ne bodo losali, bo pa Nemčijo zapustilo veliko število, do 2020 približno polovica. Če ja AfDju uspelo dobiti ob vrhuncu migrantske krize 12% glasov, mu po koncu le-te zagotovo ne bo uspelo dobiti več. Ponavljam, migracije NISO edina politična problematika. AfD se zavzema za prehod iz globalizacije na nacionalizacijo in iz EU članstva v samostojnost. Nemčija je z globalizacijo in EU članstvom postala najbogatejša in najvplivnejša članica Evropske unije, le-ta pa v nemirnih časih kljub svojim enormnim pomanjkljivostim ostaja še najbolj racionalna povezava držav na Svetu. Obenem Nemci vidijo, kaj so Američani dobili s Trumpom in kaj Angleži z Brexitom - obljube so eno, realnost pa je nekaj povsem drugega. V realnem Svetu so rešitve pogosto bistveno bolj komplicirane od tistega, kar ljudem zveni prijetno (torej populizem).
the law1
# 21.01.2018 ob 18:01
@DrKult

the law1 Ti lahko napoveduješ karkoli hočeš, to dejstev ne spremeni. Na vrhuncu migrantske krize je AfD-ju uspelo nabrati dobrih 12% glasov, kar je sicer enormen porast glede na prejšnje volitve, a vseeno zanemarljiv, če upoštevamo okoliščine (migrantska kriza, teroristični napadi po EU).

Pa kaj ima veze vrhunec migrantske krize. Problemi, ki se jih je ustvarilo s tistimo odprjem meje so dolgoročni in komaj sedaj prihajajo na plano prave posledice. Sedaj se igra komaj začenja.
the law1
# 21.01.2018 ob 17:38
@DrKult

Sanjaj dalje. AfD ne bo v Nemčiji nikoli in nikdar največja stranka, zgodovinski spomin in asociiranje z NSDAP sta premočna. Razlog za vzpon AfD je bila migrantska kriza in "brilijantna" odločitev Merklove, da se na ves glas dere, da so vrata Nemčije odprta. S padcem migracij in aktivno deportacijsko politiko bo padla tudi popularnost AfD-ja.

Pusti cajtu cajt. Ko bodo nemci videli, koliko denarja gre za te migrante in še davke bo ta koalicija dvignila boš ti videl kdo sanja. Število deportacij pa je smešno.

Misli, da ji je jasno koliko se je spremenilo v samo dveh letih oz. nekateri smo to že tedaj napovedali kaj se bo zgodilo.
aktivist
# 21.01.2018 ob 20:44
V Nemciji SPD, v Sloveniji SD. Cestitke obema!
spicy
# 21.01.2018 ob 17:17
Razumljivo, zdrava država, zdrava ekonomija.... dojemljivi politiki.... na balkanu to pač ni mogoče :)

v nasprotnem primeru, bi se le stopnjevala tenzija med bavarsko in ostalimi zveznimi deželami v nemčiji....

lep primer, kako se skupi stopi, takrat ko je to potrebno.... enako se je zgodilo na češkem :)

nikakor pa ne moremo vlečt vzoprednic z našo politično sceno.... ker je preveč preobremenjenosti z zgodovino... z osebnimi zamerami itd... premajhni smo....
aktivist
# 21.01.2018 ob 17:10
Zivela velika koalicija! Normalna drzava lahko funkcionira samo ce je narod enoten. Levica in desnica morata skupaj sodelovat in skrbeti za ravnovesje. Upajmo, da bomo tudi v Sloveniji to docakali nekega dne.
Kazalo