Nemške enote sodelujejo v Natovi misiji v Litvi. Foto: EPA
Nemške enote sodelujejo v Natovi misiji v Litvi. Foto: EPA
Ursula von der Leyen
Nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen pravi, da se nemška vojska spopada z doslej še nikdar videnimi izzivi. Foto: EPA

"Nemška vojska se spopada z doslej še nikoli videnimi izzivi," je ob napovedi povečanja števila vojakov dejala nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen in dodala, da mora biti vojska pripravljena primerno odgovoriti na razvoj dogodkov in skrbi glede varnosti.

Poleg povečanja števila vojakov, vsako leto se bo povečalo za 5.000, bo več tudi civilistov, zaposlenih v vojski, in sicer se bo njihovo število povečalo na 61.000, s čimer naj bi med drugim okrepili boj proti hekerskim napadom, poroča Deutsche Welle.

Po koncu hladne vojne, ko je imela ob združitvi kar 585.000 vojakov, je Nemčija postopoma zmanjševala število svojih vojakov, konec lanskega leta pa je naznanila, da je krčenja konec. Potem ko se je po drugi svetovni vojni več desetletij izogibala misijam v tujini, je v zadnjih letih postala bolj aktivna tudi pri podpori mednarodnim operacijam v Afganistanu in Maliju ter proti pripadnikom t. i. Islamske države. Januarja je poslala tudi več kot 1.000 vojakov v Litvo, in sicer v okviru Natove misije za zavarovanje vzhodne meje z Rusijo, ki je odgovor na rusko priključitev Krima in podporo separatistom na vzhodu Ukrajine.

Napoved krepitve vojske je v nemški javnosti povzročila deljena mnenja: številni nasprotujejo povečanju števila vojakov in povečanju izdatkov za obrambo, drugi so prepričani, da je to zaradi trenutnih varnostnih razmer v svetu to nujno potrebno.

Nemčija za obrambo namenja 1,19 odstotka BDP-ja
Ameriški predsednik Donald Trump je dal jasno vedeti, da ZDA pričakujejo od svojih zaveznic v Natu, da bodo spoštovale in uresničile cilj, da bodo za obrambo namenile dva odstotka svojega proračuna. To za zdaj poleg ZDA (za obrambo namenjajo 3,61 odstotka BDP-ja) uresničujejo le Grčija (2,38 odstotka), Velika Britanija (2,21 odstotka), Estonija (2,16 odstotka) in Poljska (2 odstotka). Nemčija za obrambo namenja 1,19 odstotka BDP-ja. Nemška kanclerka Angela Merkel je pretekli teden na varnostni konferenci v Münchnu poudarila, da si bo Nemčija prizadevala uresničiti dvoodstotni cilj, kar bi pomenilo, da bi obrambni proračun vlada povečala za 25 milijard evrov, je poročal Deutsche Welle.