Foto:
Foto:

To so prvi vojaki zveze Nato, ki bodo nameščeni zunaj območja prestolnice Kabula. Pred začetkom zime naj bi v Kunduz prispelo še 150 nemških vojakov, do sredine naslednjega leta pa naj bi se njihovo število povečalo na 450. Skupaj z nemškimi vojaki prihajajo v to provinco, ki je sicer ena izmed najvarnejših delov Afganistana, tudi humanitarni delavci.

Človekoljubne organizacije pa upajo, da bodo vojaki mednarodnih mirovnih sil kmalu nameščeni tudi v nevarnejše dele Afganistana.

Karzaj bo zamenjal Dostuma
Predsednik Afganistana Hamid Karzaj se je odločil, da na severu države zamenja dva visoka vladna predstavnika in še več drugih uradnikov.

Zamenjava generala Abdula Rašida Dostuma, ki pripada etničnim Uzbekom, in poveljnika Ustade Ate Mohameda, pripadnika etničnih Tadžikov, je poskus Karzaja, da bi okrepil svojo oblast tudi na širšem območju Afganistana, kjer oborožene skupine lokalnih poveljnikov štejejo okoli 100.000 vojakov.

Afganistanske oblasti so sporočile, da so v vzhodni provinci Ganzi aretirale 21 pripadnikov talibanov, pri Kandaharju na jugu pa 15.