Od okoli 70 delegatov stranke Zelenih sta proti začetku koalicijskih pogajanj o oblikovanju prihodnje nemške vlade glasovala le dva, eden pa se je vzdržal, poroča nemška tiskovna agencija DPA-

Eden od dveh predsednikov Zelenih Robert Habeck je pred glasovanjem dejal, da je stranka tik pred tem, da drugič vstopi v nemško vlado. "Dejansko gre za to, da pišemo del zelene zgodovine," je poudaril.

Sovoditeljica stranke Annalena Baerbock pa je poudarila, da je bilo v uvodnih pogovorih, ki so se končali v petek, storjenega veliko za to, da se segrevanje ozračja omeji na 1,5 stopinje Celzija glede na predindustrijsko dobo. Jih pa v koalicijskih pogajanjih čaka še nekaj dela. Pri tem je obljubila, da bo imela evropska zunanja politika v pogajanjih pomembno vlogo.

Pogajalci SPD-ja, Zelenih in FDP-ja so dogovor o začetku uradnih koalicijskih pogajanj dosegli v petek po dobrih dveh tednih uvodnih pogajanj.

V dogovoru, ki bo osnova za uradna pogajanja, so med drugim zapisali, da ne načrtujejo zvišanja davkov, a so kljub temu zavezani uravnoteženemu proračunu in se ne bodo dodatno zadolževali. Slednje je zahtevala predvsem FDP.

Obenem so si Zeleni zagotovili zavezo, da bo Nemčija prenehala uporabljati premog že do leta 2030 in ne šele do leta 2038, kot je bilo predvideno doslej. SPD si medtem lahko prisvoji zasluge za dogovor o zvišanju minimalne plače oziroma urne postavke na 12 evrov.

Pred strankami je sicer zdaj še več tednov trdega dela, saj bodo morale doreči podrobnosti zastavljene poti - še posebej to, kako financirati pot Nemčije v brezogljično prihodnost, ne da bi zviševali davke ali se dodatno zadolževali, potem ko je javne finance že močno oklestila pandemija covida-19.

Vodstvo SPD-ja, ki je slavila na septembrskih volitvah, je dejanski začetek koalicijskih pogajanj podprlo že v petek, v ponedeljek pa bo o tem odločalo še vodstvo FDP. Pogajanja bi lahko stekla v prihodnjih dneh.