Nemško gospodarstvo je odvisno od kitajskega. Ker se kitajsko ohlaja, se je zmanjšal uvoz  tujega, tudi nemškega, blaga na Kitajsko. Foto: EPA
Nemško gospodarstvo je odvisno od kitajskega. Ker se kitajsko ohlaja, se je zmanjšal uvoz tujega, tudi nemškega, blaga na Kitajsko. Foto: EPA

Razlog je upad izvoza v času zaskrbljenosti glede manjše rasti svetovnega gospodarstva, kažejo uradni podatki.

Letna rast BDP-ja je tako padla na 0,4 odstotka. Lani se je Nemčija, največje evropsko gospodarstvo, komajda izognila recesiji.

Kot je dejal Andrew Kenningham iz svetovalnega podjetja Capital Economics s sedežem v Londonu, so napovedi za tretje četrtletje zlovešče, poroča BBC. Po njegovih besedah sicer storitvenemu sektorju kaže bolje kot proizvodnemu, a zdrs naj bi se razširil tudi na trg delovne sile.

Kljub negativnim številkam sta se zasebna in javna poraba povečali, tako kot vlaganje zunaj gradbenega sektorja.

Upad je doživelo tudi gradbeništvo po sicer neobičajno dobrih prvih treh mesecih, ki jih je omogočilo milo vreme.

Med dejavniki, ki vplivajo na zaupanje v svetovno gospodarstvo, sta tudi ameriško-kitajska trgovinska vojna in odhod Velike Britanije iz EU-ja, še posebej če se bo to zgodilo brez dogovora.

IMF znižal napoved rasti

Prejšnji mesec je Mednarodni denarni sklad (IMF) znižal svojo napoved rasti svetovnega gospodarstva za letošnje in prihodnje leto, kot razlog pa je navedel ameriško-kitajske carine, ameriške carine na uvoz avtomobilov in brexit brez dogovora.

Upočasnitev rasti kitajskega gospodarstva je zmanjšalo povpraševanje po tujem blagu, Kitajska pa je pomemben trg za Nemčijo, saj uvozi veliko nemških prestižnih avtomobilov.

Večji izvoz kot Nemčija imata sicer le veliko večji gospodarstvi ZDA in Kitajske.

Medtem je Evropska centralna banka namignila, da bi lahko za krepitev gospodarstva v evroobmočju znižala obrestne mere.

Nemško gospodarstvo se je skrčilo