Cepili so dojenčke, stare največ eno leto. Foto: EPA
Cepili so dojenčke, stare največ eno leto. Foto: EPA

V pogovoru za hrvaški portal Dnevno.hr je Jagoda Savić, predsednica Združenja staršev hudo bolnih otrok BiH-a, predstavila eno "najmračnejših skrivnosti v državi". Kot trdi, je zaradi posledic cepiva, ki so ga v prejšnjem desetletju preizkušali na zdravih novorojenčkih v BiH-u - projekt se je imenoval GAVI -, umrlo 2.249 otrok, starih največ eno leto.

"Vzroki smrti teh dojenčkov pogosto niso jasno navedeni, na kar 71 mrliških listih je pisalo, da gre za 'nepoznan ali nepojasnjen' vzrok. 42 dojenčkov je umrlo zaradi težav z dihanjem, 24 pa v prvih 24 urah življenja, kmalu zatem, ko so prejeli odmerek cepiva proti hepatitisu B. Vzrok njihovih smrti bi lahko bil posledica neprilagojenega cepljenja za dojenčke, rojene z nerazvitimi jetri. Naše združenje ne trdi, da je vzrok vseh smrti omenjeno cepivo, poziva pa, da se pri več kot 130 smrtnih primerih še enkrat razišče, ali in koliko je cepivo pripomoglo k smrti," je dejala.

Projekt financiral Gates
Projekt cepljenja otrok, starih največ 12 mesecev, je po besedah Savićeve oblastem predstavil Unicef (Sklad Združenih narodov za otroke), a je pri njem prihajalo do več pomanjkljivosti, številni pa se tudi sprašujejo, zakaj je bilo dojenčke sploh treba cepiti, saj hepatitis B ni pogosta bolezen dojenčkov in se ne širi z epidemijo, takšno cepljenje pa tudi ni podobno evropski praksi.

Dodala je, da je bil v projekt vpleten tudi ustanovitelj računalniškega velikana Microsoft Bill Gates, ki je glavni donator projekta GAVI, v njegov sklad je daroval že 1,5 milijona dolarjev. Sklad GAVI pa je del Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki opravlja humanitarne projekte cepljenja za otroke v državah tretjega sveta tako, da farmacevtska industrija podari organizaciji denar, zatem pa WHO njihova cepiva razglasi primerna za ZN-ove misije. Zato nakupijo ogromne količine teh cepiv in zaslužek je tu. "Da bi zadostili pravilom in zakonom o zunanjem trgovanju, se Unicef pri tem poslu pojavlja kot posrednik," pravi Savićeva.

Dodala je, da se ta tragedija le počasi razkriva javnosti, ker naj bi predstavniki Unicefa obiskali številne medijske hiše v BiH-u in jim "pojasnili", da vsako obujanje preteklih dogodkov vpliva na upad odločanja za cepljenje danes. Namignila je, da so jih podkupili za molk.

Unicef je isto cepivo ponujal tudi Hrvaški, kar je potrdil tudi nekdanji minister za zdravje Andrije Hebrang, a se zanj niso odločili, saj se jim ni zdelo dovolj potrjeno in še preveč sveže, da bi pridobili dovolj odzivov in izkušenj z njim.