Med obiskom je Netanjahu zavrnil skrbi Scholza glede napovedane sporne pravosodne reforme. Foto: Reuters
Med obiskom je Netanjahu zavrnil skrbi Scholza glede napovedane sporne pravosodne reforme. Foto: Reuters

Izraelski premier se je na pot v Berlin podal v občutljivem času za njegovo državo, kjer zadnjih deset tednov potekajo množične demonstracije proti pravosodni reformi, ki bo bistveno oslabila moč vrhovnega sodišča.

Nemčija tradicionalno goji tesne stike z Izraelom iz občutka odgovornosti za zločine nacističnih oblasti proti Judom v času druge svetovne vojne. Zaradi tega je v preteklosti med drugim Berlin finančno podprl izvoz podmornic v Izrael.

Scholz je potrdil, da bo Nemčija še naprej izvažala orožje v Izrael. Hkrati je napovedal, da bo nemška vlada nabavila napredni izraelski sistem zračne obrambe Arrow 3, ki bo postal del evropske zračne obrambe.

Netanjahu je izkoristil srečanje v nemški prestolnici, da je znova izrazil prepričanje, da mednarodna skupnost Iranu ne sme dovoliti, da bi razvil jedrsko orožje, rekoč, da Judje ne bodo dovolili "drugega holokavsta".

Glede pravosodne reforme, ki je te dni glavna tema političnih razprav v Izraelu, je Netanjahu poudaril, da je Izrael liberalna demokracija "in bo liberalna demokracija ostal".

Scholz je izrazil upanje, da se bodo še pogovarjali o kompromisni rešitvi reforme, ki jo je v sredo predlagal izraelski predsednik Jicak Hercog.

Medtem ko je opozicija nakazala pripravljenost na pogovor, pa je Netanjahu še pred odhodom v Berlin predsednikov kompromisni predlog zavrnil, saj naj bi ta le utrdil zdajšnje stanje.

V času pogovorov med voditeljema je pred Brandenburškimi vrati od 400 do 500 protestnikov izražalo nasprotovanje Netanjahujevi vladavini. Izraelski premier se je zatem srečal še z nemškim predsednikom Frank-Walterjem Steinmeierjem.

V izraelski raciji ubiti štirje Palestinci

Izrael hkrati zaostruje svoje vojaške dejavnosti na okupiranem Zahodnem bregu, med katerimi je bilo letos ubitih 85 Palestincev. V istem časovnem obdobju je v palestinskih napadih umrlo 13 Izraelcev in ena Ukrajinka.

V današnji raciji izraelske vojske v Dženinu na zasedenem Zahodnem bregu so bili ubiti štirje Palestinci, še približno 20 jih je bilo ranjenih, pet huje, je sporočilo palestinsko zdravstveno ministrstvo. Med ubitimi je tudi 16-letnik. Glede na navedbe izraelske vojske sta bila med operacijo ubita dva oborožena teroristična osumljenca.

Oba osumljenca naj bi prebivala v begunskem taborišču v Dženinu in bila pripadnika skrajne skupine Islamski džihad. Enega izmed njiju je vojska sumila sodelovanja pri izdelavi eksploziva in streljanja na vojake. Poleg dvojice je bil ubit še en moški, ki naj bi nameraval napasti vojake, je sporočila izraelska vojska.

Glede na navedbe palestinske strani so izraelski vojaki v osrednji del Dženina vstopili pod krinko, nato pa začeli streljati. Islamski džihad ni potrdil, da bi bila dva izmed ubitih njihova člana, je pa sporočil, da bo Izrael "plačal ceno za te zločine".