Obilica padavin je v karibski državi povzročila poplave, predsednik države Luis Abinader pa je ujmo označil za najhujše deževje v zgodovini države.

Poleg 21 smrtnih žrtev, ki jih je potrdila dominikanska civilna zaščita (COE), je časnik Diario Libre sicer poročal o še osmih mrtvih. Samo v soboto naj bi umrlo devet ljudi, potem ko se je v prestolnici Santo Domingo zrušil zid, pa je poročal časnik El Nacional. Večino drugih žrtev so odnesle poplavne vode, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po podatkih COE-ja so po vsej državi evakuirali približno 13.000 ljudi. Ob tem je služba ljudi pozvala, naj se izogibajo prečkanju rek in potokov. Zaradi nevarnosti dodatnih poplav v najmanj 14 provincah, zlasti na jugu države, še vedno velja najvišja stopnja opozorila. Drugod večinoma veljajo rumena opozorila, poroča britanski BBC.

Predsednik Abinader je v objavi na družbenem omrežju Facebook zapisal, da je to najhujše deževje v zgodovini te karibske države. Dodal je, da bodo šole po državi danes in v torek iz varnostnih razlogov zaprte. "Tisti, ki ne verjamejo v podnebne spremembe, naj začnejo verjeti," je poudaril in dodal, da je škoda obsežna, a podrobnosti ni podal.

Deževje, ki ga povzroča tropska depresija, se bo po nekaterih delih Dominikanske republike predvidoma nadaljevalo naslednjih 24 ur, je medtem v vremenskem opozorilu zapisalo ameriško veleposlaništvo v državi.