Foto: Reuters
Foto: Reuters

Slovesno odprtje parlamenta in prenova središča New Delhija z opiranjem na indijsko kulturo, tradicijo in simbole, se je zgodila leto dni pred parlamentarnimi volitvami, na katerih se namerava Modijeva vladajoča stranka Bharatija Janata (BJP) potegovati za tretji mandat na podlagi svoje močne hindujske nacionalistične politike in dosežkov v zadnjem desetletju.

Zjutraj je Modi pred novim kompleksom vodil tradicionalne molitve, ki so se jih udeležili tudi vladni ministri, nato pa je v parlamentu prižgal tradicionalno svetilko.

Dogodek je bojkotiralo 20 opozicijskih strank, ki pravijo, da je Modi kršil protokol inavguracije novega kompleksa, da bi požel vso pozornost, saj da bi moral parlament odpreti predsednik države. "Odpreti novo stavbo parlamenta brez opozicije pomeni, da v državi ni demokracije. To je nepopoln dogodek," je dejal opozicijski voditelj Suprija Sule.

Modijeva vlada argument opozicije zavrača, češ da niso kršili nobenega protokola in da premier spoštuje ustavnega voditelja države.

Premier Modi na odprtju. Foto: Reuters
Premier Modi na odprtju. Foto: Reuters

Odmik od kolonialne zapuščine

Nov parlamentarni kompleks je osrednji del 2,4 milijarde dolarjev vrednega projekta, katerega cilj je zasenčiti pomen kolonialnih stavb v središču indijske prestolnice in tlakovati pot modernim stavbam z izrazito indijsko identiteto.

"Naš novi parlament je resnično svetilnik demokracije. Odraža bogato dediščino države in živahne ambicije za prihodnost," je tvitnil Modi.

Trikotno oblikovani kompleks stoji točno nasproti stare, spomeniško zaščitene stavbe, ki sta jo leta 1927, 20 let preden je Indija postala samostojna, zgradila britanska arhitekta Edwin Lutyens in Herbert Baker.

Staro stavbo bodo zdaj preuredili v muzej. Poleg nove tehnologije ima novi parlament skupno 1272 sedežev, skoraj 500 več kot v stari stavbi.