V tokratni eksploziji sta bila lažje ranjena dva človeka. Foto: EPA
V tokratni eksploziji sta bila lažje ranjena dva človeka. Foto: EPA

Nemška policija je sporočila, da je eksplozija odjeknila v petek zvečer na oddelku za kuhinjsko opremo. Lažje sta bila ranjena dva človeka, stara 28 in 41 let, poškodovane pa je bilo tudi nekaj razstavljene opreme.

Četrta eksplozija v Ikejini trgovini
Tokratna eksplozija je zadnja v vrsti podobnih v trgovinah tega švedskega proizvajalca pohištva po Evropi, saj so podobne eksplozije 30. maja odjeknile že v trgovinah v Belgiji, Franciji in na Nizozemskem. V Gentu v Belgiji in v Lillu v Franciji so eksplodirale budilke, v Eindhovnu na Nizozemskem pa je eksplodiral koš za smeti, a tam eksplozije niso povzročile nobene škode in nihče ni bil ranjen.

Odgovornosti za napad ni prevzel nihče, policija pa incident še preiskuje. Tudi Ikea je sporočila, da tako po prvih treh incidentih kot tudi tokrat niso prejeli nobenih opozoril ali groženj in da po njihovem mnenju ne gre za izsiljevanje.

Napadi na Ikeo so se že dogajali
Podoben incident se je, kot poroča Deutsche Welle, zgodil že leta 2002, ko sta dva Poljaka v Ikejinih trgovinah na Nizozemskem podtaknila bombe, da bi tako od švedskega podjetja izsilila 250.000 evrov. Leta 2004 sta bila za to obsojena.

Tudi leta 2009 so na Nizozemskem aretirali sedem ljudi, ki so grozili, da bodo razstrelili Ikejine trgovine v Amsterdamu, a so jih pozneje izpustili, saj so se grožnje izkazale za potegavščino.