Obdukcija Epsteinovega trupla je končana, a ni dokončno razkrila vzroka smrti. Foto: Reuters
Obdukcija Epsteinovega trupla je končana, a ni dokončno razkrila vzroka smrti. Foto: Reuters

O ugotovitvah obdukcije piše Washington Post, ki se sklicuje na neuradne vire. Kot še poroča časopis, se s tem dvomi o Epsteinovi smrti, ki je sprožila številne teorije zarote, zgolj poglabljajo.

Zlomljena naj bi bila namreč tudi podjezičnica, kar se po navedbah strokovnjakov pojavlja pri obešencih, še posebej starejših, mnogo pogosteje pa pri žrtvah, ki so bile zadavljene.
Bogataša, ki je imel tesne povezave s politiki iz obeh glavnih ameriških strank, so julija v New Yorku obtožili trgovine z mladoletnicami za spolno izkoriščanje in zarote pri trgovini z mladoletnicami za spolno izkoriščanje. V soboto so ga našli mrtvega v njegovi zaporni celici, domnevajo pa, da je storil samomor.

Mrliška oglednica mesta New York Barbara Sampson je v ponedeljek sporočila, da je obdukcija končana, vendar pa vzroka smrti ne more potrditi brez dodatnih preiskav.
Na vprašanje glede poškodb vratu je po pisanju Washington Posta odgovorila, da noben posamezni dejavnik ne more sam zagotoviti celovitega odgovora o tem, kaj se je pravzaprav zgodilo. "Nobene ugotovitve ni mogoče obravnavati same zase," je dejala.

Bodo žrtve upravičene do odškodnin?

Epsteinova smrt odpira številna vprašanja. Med drugim ni jasno, ali bo več deset Epsteinovih domnevnih žrtev, ki se z njim zdaj ne bodo mogle srečati pred sodiščem, v prihodnje lahko dobilo odškodnino. Ameriški pravosodni minister William Barr je zagotovil, da Epsteinova smrt ne bo ustavila preiskave spolnih zlorab mladoletnic in da bodo preganjali vse sokrivce, ker si žrtve zaslužijo pravico.

Epstein je bil prijatelj nekdanjega predsednika ZDA Billa Clintona, britanskega princa Andrewa in zdajšnjega predsednika Donalda Trumpa ter številnih drugih svetovnih vplivnežev.

Obenem ni jasno, kako je lahko Epstein v zaporu sploh umrl. Epstein bi moral imeti v celici sojetnika, vendar so v petek moškega, ki je bil zaprt z njim v celici, iz neznanih razlogov premestili, drugega pa niso poslali. Mnogi se tudi sprašujejo, kako si je lahko Epstein vzel življenje, čeprav so ga po domnevnem poskusu samomora konec julija nekaj časa nadzorovali.