Bilal naj bi bil pogosto na mestu uporniškega napada. Foto: Reuters
Bilal naj bi bil pogosto na mestu uporniškega napada. Foto: Reuters
Iraški upornik
Upornik se pripravlja na izstrelitev rakete. Foto: EPA

Obtožnico bodo vložili na iraških sodiščih, ki bodo odločila, ali bi morali Bilalu Huseinu tudi soditi. Pentagon trdi, da je Husein medijski operativec upornikov, ki se mu je uspelo infiltrirati v ameriško tiskovno agencijo Associated Press (AP). Ta je proti njemu uvedla tudi notranjo preiskavo, ki pa takih povezav Huseina ni odkrila.

Husein je v priporu že od aprila 2006, ko so ga priprli v njegovem stanovanju, mu zasegli računalnik in telefon, med prijetjem pa naj bi bili pri njem tudi uporniki. Med priporom naj bi ameriška vojska zbrala še več dokazov za podkrepitev svojih trditev. Med drugim naj bi pri njem zasegli načrte za podstavitev obcestnih bomb.

Odvetniki AP-ja pa trdijo, da z dokaznim gradivom niso seznanjeni, zato bodo težko zastavili Bilalovo obrambo. Predsednik agencije Tom Curley pa je izrazil zaskrbljenje, da so bile fotografu med priporom pravice kratene in celo zlorabljene. Tako je podvomil tudi o poštenosti sodnega postopka.

Husein poročal z vročih žarišč
36-letni Iračan, ki prihaja iz Faludže, je za AP začel delati leta 2004. Slikal je prizore v Faludži in Ramadiju, dveh centrih vročih bojev med koalicijskimi silami in iraškimi uporniki. Je le eden izmed mnogih iraških novinarjev, ki jih ameriška vojska zadržuje ali pa jih je zadrževala brez obtožnice. Leta 2005 je skupaj s še nekaterimi fotografi AP-ja dobil prestižno novinarsko nagrado.

Irak je najbolj nevarna država za novinarje. Odbor za zaščito novnarjev ocenjuje, da je bilo v Iraku od ameriške zasedbe države leta 2003 ubitih 173 novinarjev in njihovih pomočnikov.

M. R.