Bašir je bil 30 let predsednik Sudana. Foto: Reuters
Bašir je bil 30 let predsednik Sudana. Foto: Reuters

75-letnega Baširja je vojska do zdaj zadrževala na "varnem kraju", neznano kje. Zdaj pa so ga po navedbah člana njegove družine, ki je zaradi varnosti želel ostati neimenovan, premestili v zapor Kober v Kartumu. Tam je po navedbah prič danes veliko vojakov in pripadnikov paravojaških enot.

Pred tem je vojska, ki je zdaj na oblasti, po pritisku protestnikov odpustila niz višjih funkcionarjev, poroča Guardian.

V torek je tako vodja 10-članskega vojaškega prehodnega sveta Abdel Fatah Al Burhan odpustil generalnega tožilca, in sicer manj kot 24 ur po tem, ko so protestniki to od njega zahtevali.

Protestnikom je prej že uspelo, da je odstopil prvi vodja vojaškega sveta Ahmed Avad Ibn Auf, odstopil je tudi vodja obveščevalne službe Salah Abdalah Mohamed Saleh, ki so ga protestniki krivili za ubijanje ljudi, ki so na ulici zahtevali konec vladavine vojske.

V torek so bili odstavljeni še namestnik javnega tožilca, vodja javnega tožilstva in vodja državnega medija.

Protesti proti predsedniku so se začeli decembra. Umrlo naj bi najmanj 65 ljudi. Foto: Reuters
Protesti proti predsedniku so se začeli decembra. Umrlo naj bi najmanj 65 ljudi. Foto: Reuters

Vojska obljublja dialog

Vojska obljublja, da želijo "vključujoč dialog" s protestniškim gibanjem in napovedujejo imenovanje civilnega premierja. Po zrušenju Baširja je vojska sicer napovedala do dveletno prehodno obdobje, a protestniki, ki so na ulicah že od decembra, zahtevajo hitrejši prenos oblasti v civilne roke.

Nekateri najvidnejši protestniki, med katerimi je večina mladih in so bili šele pred nekaj dnevi izpuščeni iz pripora, so pozvali k razpustitvi Baširjeve stranke Nacionalni kongres, zasegu njenega premoženja in aretaciji njenih vodilnih predstavnikov.

Zahtevajo tudi razpustitev provladnih paravojaških skupin, obsežne reforme varnostnih struktur in konec represivne zakonodaje.

Pred štabom vojske v Kartumu je še vedno na tisoče protestnikov, a jih je v primerjavi s prejšnjim tednom manj. Organizatorji jih pozivajo, naj ostajajo na ulicah.

Analitiki menijo, da morda vojska čaka na razpoke v protestniškem gibanju. Opozicija v Sudanu je fragmentirana in trenutna enotnost bi bila lahko zgolj prehodna.

Vojska se trenutno z opozicijo pogaja o sestavi prehodne vlade. Tudi mednarodna skupnost okrepljeno pritiska na vojsko, naj oblast hitro preda civilni sferi.