Foto: EPA
Foto: EPA

"Potem ko se je leto 2023 začelo bolje od pričakovanj, k čemur so pripomogle nižje cene energije in ponovno odpiranje Kitajske, bo svetovna gospodarska rast v celotnem letu po pričakovanjih zmerna," ugotavlja Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Ker so napovedi za nadaljnjo rast šibke, bo rast svetovnega gospodarstva prihodnje leto predvidoma nižja od letošnje. Inflacija se znižuje, a osnovna inflacija ostaja trdovratna, saj jo spodbujajo storitveni sektor in razmeroma zaostrene razmere na trgu dela.

Tveganja za rast tako prinašajo vztrajna inflacija, mogoče nadaljnje motnje na trgu energentov in hrane ter močnejša upočasnitev rasti na Kitajskem. Medtem javni dolg v številnih državah ostaja visok, v najnovejšem poročilu ugotavlja OECD.

Centralne banke so kot odgovor na visoke cene življenjskih potrebščin močno dvignile obrestne mere. Tudi če ne bo več dvigov, bodo posledice dvigov vplivale na gospodarsko sliko. Stroški posojil za podjetja in gospodinjstva so se zvišali, posojilni pogoji pa so se zaostrili, našteva OECD.

"Inflacija se bo po napovedih do konca letošnjega leta in prihodnje leto postopno umirila, vendar bo v večini gospodarstev ostala nad ciljem centralnih bank," so navedli v OECD-ju, a dodali, da so dvigi obrestnih mer, čeprav so boleči za gospodarstvo, v boju z visoko stopnjo inflacije nujni.

Evrsko območje z nižjo rastjo

Organizacija je za območje z evrom znižala napoved rasti. Letošnja rast bo 0,6-odsotna in za 0,3 odstotne točke nižja od junijske napovedi. Prihodnje leto naj bi bila rast nižja za 0,4 odstotne točke in naj bi bila 1,1-odstotna.

Na to vplivajo težave nemškega gospodarstva. Medtem ko je OECD Nemčiji junija za letos napovedoval ničelno rast, ji zdaj napoveduje zmanjšanje obsega bruto domačega proizvoda za 0,2 odstotka. Prihodnje leto bo rast v tej državi nižja za 0,4 odstotne točke in bo po napovedih dosegla 0,9 odstotka.

Na Kitajskem naj bi gospodarska rast letos znašala 5,1 odstotka, kar je 0,3 odstotne točke manj, kot ji je OECD napovedal junija. Prihodnje leto naj bi bila rast prav tako nižja od junijskih napovedi, OECD jo je znižal za 0,5 odstotne točke, na 4,6 odstotka.

Ameriško gospodarstvo naj bi medtem imelo višjo gospodarsko rast. Ta naj bi letos dosegla 2,2 odstotka. Napoved je OECD izboljšal tudi za prihodnje leto, in sicer ZDA za prihodnje leto napoveduje 1,3-odstotno rast, kar je 0,3 odstotne točke več kot junija. Čeprav se je ameriško gospodarstvo za zdaj izkazalo za zelo odporno, pri OECD-ju pričakujejo, da se bodo posledice zaostrene gospodarske politike še pokazale.

OECD je za letos napoved izboljšal tudi za Japonsko, in sicer za 0,5 odstotne točke, na 1,8 odstotka. Za prihodnje leto jo je medtem poslabšal za 0,1 odstotne točke, na en odstotek.