Dejavnost ognjenika La Palma to nedeljo. Foto: Reuters/Juan Medina
Dejavnost ognjenika La Palma to nedeljo. Foto: Reuters/Juan Medina

Samo to nedeljo so se tla otoka La Palma, dela Kanarskih otokov in pod jurisdikcijo Španije, zatresla 21-krat, je po poročanju Reutersa izmeril Španski narodni geološki institut.

Sorodna novica Na La Palmi sredi uničenja stoji "čudežna hiša", ki ji izbruh ni prišel do živega

Čeprav se je bruhanje začelo že 19. septembra, se njegova razsežnost ne zmanjšuje. Po pobočju ognjenika se valijo kosi lave v velikosti trinadstropnih stavb, navaja institut. Izvor je med drugim delno porušena stena ognjenikovega stožca.

Tok lave s temperaturo do 1240 stopinj Celzija je pred kratkim uničil zadnje še stoječe stavbe v vasi Todoque. Približal se je tudi gospodarskemu območju naselja Camino de la Gata in nekaterim novim stavbam. Doslej je uničil 1186 stavb, pa tudi velika območja plantaž bananovcev, kar je pomemben ekonomski temelj otoka, navaja Ognjeniški institut Kanarskih otokov. Prekril je 493 hektarov. Okoli 6000 ljudi je bilo evakuiranih. Populacija La Palme šteje 83.000 ljudi.

Škodo povzroča tudi vulkanski prah, ki se poseda po večini otoka. Od ponedeljka naprej pri čiščenju pomaga španska mornarica.