Okuženih z novim koronavirusom v Afgranistanu je 31.000 tisoč, a naj bi jih bilo veliko več, saj opravijo zelo malo testiranj. Foto: EPA
Okuženih z novim koronavirusom v Afgranistanu je 31.000 tisoč, a naj bi jih bilo veliko več, saj opravijo zelo malo testiranj. Foto: EPA

Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa je v Afganistanu z novim koronavirusom okuženih 31.238 ljudi, kar je polovica vseh testiranih, umrlo pa je 733 okuženih. A številke so po vsej verjetnosti mnogo višje, saj v državi izvedejo zelo malo testiranj, opozarja predstavnik Afganistana pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) Rik Peeperkorn.

V državi je izjemno slabo stanje zdravstvenega sistema, zaradi česar v bolnišnicah okuženih ne morejo ustrezno zdraviti. V osrednji bolnišnici v Kabulu naj bi primanjkovalo zaposlenih. "Neko noč je umrlo veliko bolnikov, saj zanje ni mogel nihče skrbeti," je za BBC dejal neimenovani zdravnik.

Nekateri se zato odločijo za zdravljenje v zasebnih bolnišnicah, saj ne zaupajo javnemu zdravstvu. Vendar pa so tudi zasebne bolnišnice preobremenjene.

Okuženi si kupujejo kisikove jeklenke

Nekateri zdravniki naj bi okužene celo prepričevali, naj se raje zdravijo doma. Tako si marsikdo, poleg zaščitne maske, kupi tudi kisikovo jeklenko. A tudi teh primanjkuje. Svojci naj bi se ponekod celo tepli za kisikove bombe, ko te prispejo v bolnišnice. Nedavno naj bi z ministrstva za zdravje izginilo 32 kisikovih jeklenk, ena stane okoli 175 evrov.

Zdravstveni sistem v Afganistanu je v tako slabem stanju, da so se mnogi že pred epidemijo na pomoč obrnili v bolnišnice v sosednjem Pakistanu ali Indiji. Zdravniki, ki so spregovorili za BBC, so dejali, da osebja in opreme v bolnicah primanjkuje predvsem zaradi korupcije.

Zdravniki zapuščajo bolnišnice

Nasilje v državi pa se nadaljuje z napadi talibanov in milic v Kabulu. V določenih primerih je tarča napada tudi medicinsko osebje, zaradi česar so se ravno prejšnji mesec Zdravniki brez meja umaknili iz porodnišnice v Kabulu, kjer so milice ubile 16 nosečnic, ki so se pripravljale na porod. Združeni narodi pa poročajo tudi o zdravnikih, ki so jih ugrabili talibani.

Sorodna novica Na seznam varnih držav EU ni uvrstil ZDA, Brazilije in Kitajske

Najhuje še vedno v ZDA

Glede na okužbe po svetu je še vedno najhujše stanje v ZDA, kjer je okuženih 2,5 milijona ljudi, umrlo jih je 126.00. Sledi Brazilija z 1,3 milijona okuženimi in 58.000 mrtvimi. Tretja po številu okuženih z novim koronavirusom je Rusija (640.000), po število mrtvih za boleznijo covid-19 pa Združeno kraljestvo (43.659). Po vsem svetu je več kot 10 milijonov okuženih, umrlo pa je več kot 500.000 okuženih.

WHO poziva svet: Ukrepajte zdaj

Čeprav Evropa odpira svoje meje in rahlja ukrepe, pa WHO opozarja, da je pandemija covida-19 še daleč od konca in se celo pospešuje. Prvi mož WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus je svet pozval, naj ne čaka na cepivo, temveč naj ukrepa že zdaj. Zdravstvene oblasti bi morale po njegovem mnenju slediti načelom testiranja, sledenja, izolacije in odrejanja karanten za odkrite primere, vsi ljudje pa bi morali upoštevati higienske ukrepe, nositi zaščitne maske, ko so potrebne, in upoštevati pravila ohranjanja medosebne razdalje.

Ob tem je spomnil, da bo v torek minilo šest mesecev, odkar je WHO iz Kitajske prejel prva poročila o pljučnici neznanega izvora. "Pred šestimi meseci si nihče izmed nas ni mogel predstavljati, kako bo ta virus obrnil na glavo naš svet, naša življenja," je dejal. Prihodnji teden bo WHO na Kitajsko poslal svojo ekipo strokovnjakov, ki bo pomagala pri iskanju izvora virusa.