Oslo. Fotografija je simbolična. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Oslo. Fotografija je simbolična. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Smrti moškega, ki je umrl v svojem stanovanju, ni prijavil nihče, je po poročanju britanskega BBC-ja sporočila policija, ki je njegovo truplo našla decembra lani v stanovanjskem bloku v norveški prestolnici Oslo.

Našli so ga, ko je moral oskrbnik vstopiti v stanovanje zaradi vzdrževalnih del. Policija trdi, da embalaže za mleko in pisma, ki so jih našli na njegovem domu, kažejo, da je moški umrl aprila 2011.

"Poseben primer"

"Veliko smo razmišljali o tem, tako moji kolegi kot tudi tisti, ki na tem področju delajo že vrsto let," je povedala policijska inšpektorica iz Osla Grete Lien Metlid.

"To je poseben primer, ki sproža vprašanja o tem, kako se je to sploh lahko zgodilo," je še dejala.

Po besedah enega od njegovih sosedov se moški z nikomer ni hotel pogovarjati. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Po besedah enega od njegovih sosedov se moški z nikomer ni hotel pogovarjati. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Obdukcija je pokazala, da je moški umrl naravne smrti. Norveška uprava za delo in socialno skrbstvo (NAV) mu je leta 2018 prenehala pošiljati pokojnino, ker z njim ni mogla stopiti v stik, piše v poročilu.

O moškem ni znanega veliko, po navedbah NRK-ja pa je bil že večkrat poročen in je imel otroke. "Glede na sliko, ki smo si jo ustvarili, gre očitno za osebo, ki se je odločila, da bo imela le malo stikov z drugimi," je dejala Lien Metlid.

Posledice sodobne tehnologije

Po besedah enega izmed njegovih sosedov se moški z nikomer ni hotel pogovarjati. Nekateri analitiki pravijo, da primer med drugim kaže na to, kako tehnologija spreminja družbo.

"Vsi njegovi stroški so bili samodejno plačani z njegovega bančnega računa, vse je bilo samodejno," je za BBC pojasnil Arne Krokan z Norveške univerze za znanost in tehnologijo.

"To je nekaj, kar se v preteklosti nikoli ne bi moglo zgoditi. Če se torej zgodi kaj nenavadnega, je mogoče, da tega nihče ne bo opazil," je dodal.