Nazadnje sta se srečala osmega aprila lani v Pragi. Foto: EPA
Nazadnje sta se srečala osmega aprila lani v Pragi. Foto: EPA

Pahor bo v Washington odpotoval v ponedeljek na povabilo podpredsednika ZDA Josepha Bidna. Javnost je ves čas ugibala, ali se bosta srečala tudi z Obamo, saj se je pred časom veliko govorilo o tem, ko je organizacija WikiLeaks razkrila diplomatsko depešo, po kateri naj bi Slovenija ponujala sprejetje zapornika iz ameriškega zapora v Guantanamu na Kubi v zameno za 20-minutno srečanje Pahorja z Obamo.

Zdaj se bo srečanje res zgodilo, kot sledi iz programa obiska, pa bo Obama slovenskega premierja v Beli hiši sprejel v sredo popoldne, ob koncu obiska v prestolnici ZDA. Koliko časa si bo Obama vzel zanj, še ni znano.

Močni gospodarski interesi
Pahorjev obisk je sicer namenjen krepitvi dvostranskih odnosov in strateškega dialoga med državama o pomembnih mednarodnih vprašanjih, tudi na področju Zahodnega Balkana, kot tudi krepitvi dvostranskega sodelovanja. S sogovorniki se bo predsednik vlade pogovarjal tudi o izboljšanju slovenskega okolja za naložbe iz ZDA.

Velika pozornost bo po napovedih namenjena tudi odnosom med EU-jem in ZDA ter razmeram v evrskem območju. Tema pogovorov bodo tudi aktualne razmere na Bližnjem vzhodu in v Afganistanu.

Premierja bosta na obisku spremljala minister za finance Franc Križanič in zunanji minister Samuel Žbogar.