Hčerke Asie Bibi s fotografijo svoje mame. Foto: Reuters
Hčerke Asie Bibi s fotografijo svoje mame. Foto: Reuters
Odvetnik Bibijeve Saiful Mulook se je v strahu zatekel na Nizozemsko. Foto: Reuters
Razveljavitev obsodbe Bibijeve je v Pakistanu sprožila hude proteste. Foto: AP



"Čakam na ponudbo nizozemske vlade," je za nizozemski portal Nu.nl povedal odvetnik Saiful Mulook, ki je pomagal osvoboditi Bibijevo iz zapora, kjer je čakala na smrtno kazen.

Vrhovno sodišče je v sredo razveljavilo obsodbo 47-letne Bibijeve, a s tem se agonija mame treh otrok ni končala, saj je oprostitev izzvala burne reakcije in nasilne proteste verskih nazadnjakov v državi, ki Bibijevi pretijo z linčem.

Primer je sicer pakistansko javnost razburjal že od samega začetka, celo do te mere, da sta bila umorjena dva pakistanska politika, ki sta se postavila Bibijevi v bran.

Odvetnik zbežal iz države
Mulook pravi, da so razmere v Pakistanu po razveljavitvi obsodbe Bibijeve tako napete, da je moral v soboto pobegniti iz države, saj se je zbal za varnost svoje družine. Trdi, da se mu niti ne sanja, kje trenutno Bibijeva je, se pa je v iskanju azila zase povezal z nizozemsko skupino zveza za preganjane kristjane.

Več strank v nizozemskem parlamentu se je že izreklo, da podpirajo začasno zatočišče za Bibijevo, če ta pobegne iz Pakistana.

A islamisti medtem grozijo, da bodo proteste po več pakistanskih mestih še okrepili, če bo Bibijevi omogočeno zapustiti državo. Pakistanska vlada je že nakazala, da ji bo prepovedala potovanja v tujino, saj se boji protestov.

V soboto se je namreč dogovorila s stranko Tehrek-i-Labaik (TLP), ki je pozivala k protestom, da se bodo začeli postopki za to, da se Bibijevi prepreči, da bi lahko zapustila državo. Vlada tudi ne bo preprečila pritožbe na njeno izpustitev.

Kanada je medtem v torek pozvala Pakistan, naj zagotovi dobrobit Bibijeve, saj je njeno življenje po razveljavitvi obsodbe v hudi nevarnosti.

Prepir zaradi vode
Bibijeva je bila obsojena leta 2010, potem ko so jo obtožili, da je v prepiru s svojimi sosedami glede uporabe vode v sadovnjaku užalila preroka Mohameda. Bibijeva je vseskozi vztrajala, da je nedolžna, a je kljub temu preživela večji del zadnjih osmih let v samici.

Kristjani, ki v večinsko muslimanskem Pakistanu predstavljajo le 1,6 odstotka prebivalstva, so bili v zadnjih letih tarče več napadov.

Od leta 1990 je bilo zaradi obtožb o bogokletstvu v državi umorjenih najmanj 65 ljudi.