Ameriška državna sekretarka je Palestincem zagotovila pomoč. Foto: EPA
Ameriška državna sekretarka je Palestincem zagotovila pomoč. Foto: EPA

Med obiskom Ramale je Izrael pozvala k večjim prizadevanjem za izboljšanje življenja Palestincev na Zahodnem bregu. Kot je dejala, "skušajo upoštevati ne samo količino, temveč tudi kakovost izboljšav". Še pred prihodom na Bližnji vzhod je Riceova napovedala, da bo od Izraela zahtevala odstranitev več cestnih zapor na Zahodnem bregu, saj doslej odstranjene zapore niso dovolj izboljšale življenja Palestincev.

Na novinarski konferenci, ki sta jo imela s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, je dejala, da se je o bolj kakovostnih ukrepih za izboljšanje življenja Palestincev obširno pogovarjala z izraelskim obrambnim ministrom Ehudom Barakom. Ob tem je dejala, da ZDA želijo v kratkem videti ustanovitev palestinske države, za katero je mirovni sporazum pogoj.

Izrazila je tudi upanje, da bodo Palestinci in Izraelci do konca leta dosegli mirovni sporazum. Palestinski predsednik je bil glede tega zadržan: Izrael je obtožil za zastoj zaradi nadaljnje gradnje judovskih naselbin in zavračanja odprave več sto nadzornih točk in cestnih zapor na Zahodnem bregu.

ZDA so, da bi spodbudile pogajanja med stranema, novembra v Annapolisu pripravile vleiko mirovno konferenco, a preboja med stranema ni. Ameriški predsednik George Bush je sicer napovedal, da mirovni dogovor ostaja prioriteta njegovih zadnjih mesecev v Beli hiši. Bush bo še ta mesec obiskal Bližnji vzhod.

K. T.