Kdo bo njegov naslednik? Foto: Reuters
Kdo bo njegov naslednik? Foto: Reuters
Papež Benedikt XVI.
Papež Benedikt je z odločitvijo presenetil tudi najožje sodelavce. Foto: Reuters
- Izvoljen leta 2005 v starosti 78 let
- Rojen v Nemčiji leta 1927. Med drugo svetovno vojno je bil član Hitlerjeve mladine. V vojsko je bil vpoklican kot topničar, a je dezertiral.
- Kot kardinal Joseph Ratzinger je 24 let vodil kongregacijo za doktrino vere.
- Teološki konservativec s trdnimi stališči proti istospolnosti in ženskim duhovnicam.
Papež Benedikt XVI.
Papež naj ne bi trpel za nobeno določeno boleznijo, umaknil naj bi se zaradi pešajočega zdravja na splošno. Foto: Reuters
Papež Benedikt XVI. nepričakovano odstopil
Papež odhaja

Kot je dejal predstavnik Svetega sedeža, so vzrok njegove zdravstvene težave. Sveti oče, ki bo aprila dopolnil 86 let, je to odločitev osebno oznanil med javnim konzistorijem, s tem pa je presenetil vse. Zbranim je dejal, da nima več moči, da bi še naprej opravljal tako zahtevno in odgovorno funkcijo, ter dodal, da je to odločitev sprejel popolnoma sam in svobodno.

"Ko sem večkrat svojo vest preizkusil pred Bogom, sem spoznal, da moja moč zaradi visoke starosti ni več takšna, da bi ustrezala zahtevnosti službe svetega Petra. V današnjem svetu, v katerem se spremembe dogajajo zelo hitro, je treba imeti tako moč duha in telesa, a mene sta obe v zadnjih mesecih počasi zapustili d o te mere, da sem spoznal, da nisem več sposoben opravljati službe, ki mi je bila zaupana," je sporočil.

Ob tem se je kardinalom, zbranim na konzistoriju, zahvalil za vso "ljubezen in delo, s katerima so skupaj z njim nosili breme njegove službe", ter jih prosil za odpuščanje za vse svoje napake.

"Čim krajše obdobje brezvladja"
Kardinal Angelo Sodano je dejal, da je papeževa odločitev prišla "kot strela z jasnega", neki drugi visoki predstavnik Vatikana pa je sporočil, da si želijo, da bi bilo obdobje med umikom Benedikta XVI. in izvolitvijo njegovega naslednika "kar se da kratko". Do konklava bi lahko prišlo že do konca marca, na njem pa Benedikt ne bo sodeloval. Kot je sam dejal, se bo z marcem za nekaj časa umaknil v svojo poletno rezidenco v bližini Rima, nato pa bo zaživel v enem izmed nekdanjih samostanov v Vatikanu.

Kanonsko pravo piše, da se mora ob smrti papeža konklave sestati v ne manj kot 15 in ne več kot 20 dneh po smrti in začeti volilne postopke. To pravilo bo očitno obveljalo tudi pri umiku.

Benedikt XVI., ki bo čez nekaj mesecev dopolnil 86 let, je sicer že leta 2010 dejal, da si lahko predstavlja, da bi se zaradi zdravstvenih razlogov odpovedal papeževanju. Da je prav načeto zdravje razlog za njegovo odločitev, je potrdil tudi njegov brat Georg Ratzinger.

Novico je najprej sporočila italijanska tiskovna agencija ANSA, nekaj minut pozneje pa jo je potrdil tudi Vatikan.

Na čelu od leta 2005
Papež Benedikt XVI., ki se je rodil kot Joseph Ratzinger, je pontifikat začel aprila leta 2005. Kot vrhovni poglavar Rimskokatoliške cerkve je nasledil papeža Janeza Pavla II. Izvoljen je bil, ko je imel 78 let in je tako postal eden najstarejših novoizvoljenih papežev. V moderni dobi pa je Benedikt XVI. prvi papež, ki se je odločil za ta korak, saj je pred njim do menjav prihajalo le zaradi smrti.

Papež Benedikt XVI., ki je danes napovedal odstop z vrha Rimskokatoliške cerkve, ni prvi papež v zgodovini, ki se je odločil za ta korak. Najbolj znan primer je bil odstop papeža Celestina V. leta 1294, potem ko je bil na položaju le pet mesecev. Prav on je tudi izdal dekret, po katerem je odstop papeža sploh mogoč, nato pa ga nemudoma izkoristil. Pred Celestinom V. sta odstopila samo dva papeža - Benedikt IX. leta 1045 in njegov naslednik Gregor VI. leto dni pozneje. Zadnji papež, ki je odstopil, je Gregor XII. (1406-1415), ki je z odstopom na koncilu v Konstanci omogočil spravo in konec zahodnega razkola, ko so sočasno papeški naziv nosili kar trije pretendenti.

Benedik: Presenetljiva, a razumljiva poteza
Pater Metod Benedik je za Televizijo Slovenija povedal, da je novica o papeževem odstopu presenetljiva, a da je to glede na njegovo starost in zdravstveno stanje ter glede na odgovornost in zahtevnost dela, ki ga opravlja, razumljivo. Povedal je, da je sam papež povedal, da je o tem dolgo razmišljal in da ugotavlja, da njegove moči več ne zadoščajo za opravljanje tako zahtevne službe v svetu, ki se tako hitro spreminja.

Pater Benedik je pojasnil še, da bo papež odstopil 28. februarja ob 20. uri, takrat pa bodo tisti, ki so za to odgovorni, torej kardinalski zbor, začeli pripravo za izvolitev novega papeža. Začeli bodo torej pripravljati konklave, na katerem bodo izbrali novega vrhovnega poglavarja Rimskokatoliške cerkve.

- Izvoljen leta 2005 v starosti 78 let
- Rojen v Nemčiji leta 1927. Med drugo svetovno vojno je bil član Hitlerjeve mladine. V vojsko je bil vpoklican kot topničar, a je dezertiral.
- Kot kardinal Joseph Ratzinger je 24 let vodil kongregacijo za doktrino vere.
- Teološki konservativec s trdnimi stališči proti istospolnosti in ženskim duhovnicam.
Papež Benedikt XVI. nepričakovano odstopil
Papež odhaja