Ouelleta je papežu podal svoj odstop, ki ga je sveti oče tudi sprejel, so danes sporočili v Vatikanu.

Kanadčan Ouellet je dikasterij, ki velja za neke vrste ministrstvo v upravi Katoliške cerkve, vodil skoraj 13 let. Dikasterij je pristojen za kadrovske odločitve o škofih in je zato v Cerkvi zelo pomemben in vpliven.

Razlog za odstop 78-letnega kardinala Ouelleta je njegova starost, so še navedli v Vatikanu. Na podobnih položajih cerkveni dostojanstveniki papežu odstop ponudijo od 75. leta, papež pa se nato odloči o vsakem primeru posebej.

Pri svojih 78 letih je bil Ouellet tri leta nad starostjo za škofovsko upokojitev. O njegovem odhodu se je sicer govorilo že mesece.

Ouellet, ki je na konklavu leta 2013 veljal za mogočega kandidata za papeža, je bil pred kratkim soočen z obtožbami o spolnem napadu iz časa, ko je bil nadškof Quebeca v Kanadi, kar pa sam zanika. Vatikan je preiskal primer, a po papeževih besedah ni našel dovolj dokazov za pregon Ouelleta po kanonskem pravu.

Prevost bo vodenje dikasterija in tudi nekdanjo funkcijo Ouelleta kot predsednika papeške komisije za Latinsko Ameriko prevzel 12. aprila. 67-letni redovnik, rojen v Chicagu v ZDA, je bil pred tem škof v Chiclayu v Peruju.