V okviru kongresa naj bi se sestal tudi z madžarskim političnim vodstvom s premierjem Viktorjem Orbanom na čelu. Nato bo odšel na sosednjo Slovaško, kjer bo na obisku do srede.

52. mednarodni evharistični kongres se je sicer začel minulo nedeljo. Kongres bi se moral odviti že lani, a so ga zaradi pandemije koronavirusa preložili na letos.

Na tem verskem dogodku so se zbrali številni gosti z vsega sveta. Na njem potekajo številne verske prireditve, tako maše in molitve kot tudi koncerti in drugi podobni dogodki. Med drugim so pripravili razstavo v spomin na 32. evharistični kongres, ki je leta 1938 prav tako potekal v Budimpešti.

Kongres vodi budimpeški nadškof, kardinal Peter Erdö. Označil ga je za "veliko upanje" za Cerkev in kristjane. Namenjen je poglabljanju razumevanja in pomena evharistije v lokalni in univerzalni Cerkvi.

Tovrstne evharistične kongrese sicer pripravljajo od leta 1881 v različnih mestih. V zadnjem času potekajo na štiri leta.

Na zaključek tega kongresa bo v nedeljo prišel tudi papež Frančišek. Po napovedih se bo v Budimpešti mudil osem ur, namenil pa jih bo predvsem evharističnemu kongresu. Sestal pa se bo tudi s carigrajskim patriarhom Bartolomejem I., ki velja za duhovnega vodjo pravoslavnih kristjanov.

Na kratko se bo Frančišek srečal tudi z madžarskim premierjem Orbanom in predsednikom Janošom Aderjem, so v četrtek potrdili v Vatikanu.

Srečanje z Orbanom je kar precej časa viselo v zraku, tudi zato, ker naj bi bil papež po julijski operaciji še preutrujen. Predstavniki evharističnega kongresa so medtem pojasnjevali, da papež ne prihaja na uradni obisk na Madžarsko, ampak se bo v prvi vrsti udeležili mednarodnega evharističnega kongresa.

To bo sicer res prva pot 84-letnega Frančiška po operaciji zaradi vnetja na debelem črevesju v začetku julija, ki je povzročila kar nekaj ugibanj o njegovem zdravstvenem stanju. Nekateri so celo ugibali, da naj bi se tudi on pripravljal na odstop, tako kot je odstopil njegov predhodnik Benedikt XVI., kar je bil prvi odstop kakega papeža v 600 letih.

Ugibanja so bila tako glasna, da jih je moral papež sam zanikati. Prejšnji teden je za španski radio Cope zatrdil je, da mu še na misel ne pride, da bi odstopil. Poudaril je tudi, da se po operaciji počuti dobro, vsekakor bolje kot prej. "Še vedno sem živ in zdaj lahko spet jem vse," je dejal v daljšem pogovoru za španski radio.

V tem pogovoru pa se je izognil vprašanju, ali se bo v Budimpešti sestal z Orbanom. Srečanja z njim sicer ni izključil, a je dodal, da se nanj ne pripravlja "z beležnico".

Znano je, da so papeževa stališča glede migracij in migrantov diametralno nasprotna Orbanovim, pa čeprav slednji zatrjuje, da je njegov boj proti migrantom namenjen "obrambi krščanske civilizacije v Evropi". Frančišek, ki je po rodu Argentinec, je na drugi strani precej bolj naklonjen migrantom, zlasti beguncem, in poziva h krščanski usmiljenosti.

Po precej kratkem obisku Madžarske bo papež še v nedeljo odpotoval v sosednjo Slovaško, kjer pa se bo zadržal do srede. Obiskal bo Bratislavo, Košice, Prešov in Šaštin. Kot napovedujejo v Bratislavi, se bo sestal s slovaškim političnim vodstvom s predsednico Zuzano Čaputovo na čelu, s katero se bosta po napovedih slovaške tiskovne agencije Tasr pogovarjala tudi na štiri oči.

Na Slovaškem se bo papež srečal tudi s predstavniki judovske in romske skupnosti, v Šaštinu na severozahodu države pa bo imel tudi mašo in nagovor.

V prihodnosti namerava papež obiskati še Grčijo, Ciper in Malto. Datumov teh obiskov v Vatikanu še niso sporočili, je pa Frančišek sam napovedal, da se namerava udeležiti tudi podnebnega vrhu COP26 v Glasgowu na Škotskem v začetku novembra, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.