Ob 20. uri so zaprli vrata rezidence v Castel Gandolfu in tako tudi simbolično končali papežev mandat. Foto: Reuters
Ob 20. uri so zaprli vrata rezidence v Castel Gandolfu in tako tudi simbolično končali papežev mandat. Foto: Reuters
Papež Benedikt XVI.
Papež je pred vernike stopil nasmejan, številni pa so ob njegovem res zadnjem slovesu potočili kakšno solzo. Foto: Reuters
Papež Benedikt XVI.
Papež se je od svojih vernikov poslovil tudi na Twitterju, kjer je zapisal: "Hvala za vašo ljubezen in podporo. Želim vam, da bi vedno občutili veselje, ki pride, če postavite Kristusa v središče svojega življenja." Foto: MMC RTV SLO
Helikopter
Helikopter, ki je papeža Benedikta XVI. iz Vatikana odpeljal proti Castel Gandolfu. Foto: Reuters
Vatikan
Ljudje žalostni spremljajo odhod papeža iz Vatikana. Foto: Reuters
Papež Benedikt XVI.
Papež se je dopoldne poslovil od kardinalov. Foto: EPA
Studio ob 17h: Papežev odhod
Papež se je dokončno poslovil

Papež Benedikt XVI. je po skoraj osmih letih na svojo željo končal svoj pontifikat in tako postal prvi papež po šeststo letih, ki je odstopil. V Vatikanu se je začelo t. i. obdobje praznega papeškega sedeža (sedisvakance).

Ob 20. uri je trikrat zazvonil starodavni zvon na rimskem Kapitolu, varovanje Benedikta XVI. je švicarska garda, ki varuje samo papeža, prepustila vatikanski policiji. Iz svojih uniform so se preoblekli v navadna oblačila in se iz Castel Gandolfa vrnili v Rim. Takrat so v Vatikanu v skladu s tradicijo namestili pečate na vrata papeškega stanovanja in na zasebno dvigalo, ki vodi v njegove prostore v tretjem nadstropju apostolske palače.

Papež Benedikt XVI. bo imel zdaj naziv častni papež (papež emeritus), še vedno bo nosil bela oblačila, njegov prstan pa bodo v skladu z vatikansko tradicijo uničili. Za čas konklava bo bival v papeški poletni rezidenci Castel Gandolfo, pozneje pa se bo preselil v samostan nad vatikanskim gričem.

Začasno vodenje prevzema kardinal kamerleng
Vodenje Svetega sedeža je z odhodom Benedikta XVI. prevzel kardinal kamerleng, to je od leta 2007 državni tajnik Tarcisio Bertone, pomagali pa mu bodo še trije kardinali. Njihova dolžnost je med drugim priprava konklava za izvolitev novega papeža. Kardinali naj bi se o datumu začetka konklava začeli dogovarjati v ponedeljek, papež pa bo v Castel Gandolfu ostal do konca konklava.

Kot je v MMC-jevi klepetalnici v sredo povedal pater Miran Špelič, predavatelj na teološki fakulteti, bo v petek kardinal dekan Sodano poslal pismo kardinalom volivcem, naj pridejo v Rim na t. i. kardinalsko kongregacijo. "To skoraj ne more biti pred ponedeljkom, raje enkrat v torek ali sredo. Na teh kongregacijah, ki so lahko dopoldne in tudi popoldne, bodo kardinali določili datum začetka konklava. Na prvi kongregaciji bodo izžrebali številke sob v Domu sv. Marte, in ko bo določen datum, se bodo dan predtem preselili tja in se bo začelo," je povedal Špelič.

Dopoldne srečanje s kardinali
Dopoldne zadnjega dne na papeškem prestolu se je Benedikt XVI. srečal s kardinali, ki so se mu zahvalili za njegovo vodenje Cerkve, sam pa je obljubil poslušnost in pokorščino novemu papežu. "Med vami je tudi prihodnji papež, ki mu obljubljam brezpogojno pokorščino in poslušnost," je kardinalom dejal Benedikt XVI., ki se je osebno poslovil od vsakega kardinala. Mnogo kardinalov je ob tem jokalo ali so bili na robu joka, ko so mu poljubili papeški prstan ter dali roko in z njim izmenjali nekaj besed.

Benedikt XVI. je dejal, da je na papeškem prestolu preživel "zelo lepe trenutke in trenutke, ko je bilo na nebu nekaj oblakov", pri čemer je verjetno imel v mislih škandale, ki so v tem času pretresali Cerkev.

Vodja kardinalskega zbora Angelo Sodano se je v kratkem nagovoru zahvalil papežu: "Dragi naslednik svetega Petra, zahvaliti se ti moramo za zgled, ki si nam ga dajal zadnjih osem let." Kardinalom pa se je zahvalil tudi Benedikt XVI.: "Vaša bližina in nasveti so mi bili v veliko pomoč."

Srečanja so se udeležili vsi kardinali, ki so že v Rimu pred za marec napovedanim konklavom, na katerem bodo izvolili naslednika Benedikta XVI. Med njimi je bil tudi slovenski kardinal Franc Rode, ki je o svojih občutkih ob srečanju spregovoril tudi v Studiu ob 17h.

Papež s helikopterjem poletel v Castel Gandolfo
Ob 16. uri se je papež Benedikt XVI. poslovil od državnega tajnika Svetega sedeža Tarcisia Bertoneja, pred vkrcanjem v helikopter za Castel Gandolfo pa se je poslovil še od dekana kardinalskega zbora Angela Sodana. Ob njegovem odhodu iz apostolske palače v Vatikanu so ga pozdravili tudi številni kardinali, duhovniki, redovnice in zaposleni v Vatikanu, ki so mu zaploskali, švicarska garda pa mu je izkazala vojaške časti. Številnim papeževim sodelavcem je šlo ob slovesu na jok.

Papež je nato sedel v protokolarno vozilo, ki ga je odpeljalo do helikopterske ploščadi, tam pa se je vkrcal v helikopter, ki ga je ob 17. uri in osem minut popeljal proti Castel Gandolfu, tja pa je prispel 15 minut pozneje. Papežev helikopter so spremljali trije drugi helikopterji, vsak opremljen s svojo televizijsko kamero.

Z balkona je pozdravil zbrane vernike
Kot zadnje javno dejanje v vlogi voditelja Katoliške cerkve je Benedikt XVI. nagovoril zbrane vernike z balkona tamkajšnje palače. "Dragi prijatelji, vesel sem, da sem z vami, hvala vam za prijateljstvo in naklonjenost. Kot veste, je današnji dan zame drugačen od drugih. Vrhovni poglavar Katoliške cerkve bom samo do 20. ure. Potem bom le še preprost romar, ki začenja zadnjo fazo svoje poti na Zemlji," je povedal množici, ki mu je glasno zaploskala. Trg je, ko se je papež pojavil na balkonu, eksplodiral v navdušenem ploskanju in klicanju njegovega imena ter vzklikanju "hvala, hvala". Tudi tu so številni zbrani potočili kakšno solzo.

Ob papeževem odhodu iz Vatikana je trikrat zazvonil starodavni zvon na rimskem Kapitolu, to pa se je ponovilo še ob 20. uri, ko se je tudi uradno končal pontifikat.

Papež v sredo zadnjič nagovoril vernike
V sredo je Benedikt XVI. še zadnjič nagovoril vernike z balkona apostolske palače in povedal, da je hvaležen Bogu, ki vodi Cerkev in ji daje rast. Veliko število zbranih vernikov na Trgu svetega Petra, kamor naj bi prišlo več kot 200.000 ljudi, je po njegovem mnenju dokaz, da je Cerkev živa. Papež je bil dobro razpoložen in sproščen, saj se je Stvarniku zahvalil tudi za dobro vreme, ki mu ga je namenil za zadnje slovo od vernikov.

Studio ob 17h: Papežev odhod
Papež se je dokončno poslovil