Fernando Lugo je novinec v paragvajskem političnem prostoru. Foto: EPA
Fernando Lugo je novinec v paragvajskem političnem prostoru. Foto: EPA
Paragvaj na pot sprememb

Zmago na predsedniških volitvah je odnesel nekdanji škof Fernando Lugo, ki je prejel 41 odstotkov glasov volivcev in tako premagal kandidatko vladajoče stranke Blanco Ovelar, ki je prejela 31 odstotkov glasov. Na tretje mesto se je uvrstil nekdanji vojaški poveljnik Lino Oviedo.

Blanca Ovelar, 51-letna ministrica za šolstvo stranke Colorado, ki je bila na oblasti od leta 1947, je priznala poraz, še preden so bili objavljeni dokončni izidi volitev. "Priznam zmago Fernanda Luga in nepreklicne izide predsedniških volitev," je povedala Ovelarjeva.

Iz paragvajske prestolnice Asuncion poročajo, da so ljudje z navdušenjem sprejeli zamenjavo na oblasti, saj od novega predsednika pričakujejo zmanjšanje revščine in stopnje brezposelnosti v državi.

Lugo - levičarski škof, izločen iz Cerkve
Fernando Lugo, ki je predstavnik levičarskih združenj, domorodnih prebivalcev in revnih kmetov, je novinec v političnem svetu. Bil je katoliški škof, ki pa ga je Vatikan zaradi vmešavanja v politiko razrešil, v politiko pa se je podal leta 2004. V predvolilni kampanji je sebe opisoval kot 'škofa za reveže', zavzema pa se za obsežno kmetijsko reformo in nov energetski dogovor s sosedo Brazilijo. Je velik oboževalec venezuelskega predsednika Huga Chaveza, bolivijskega predsednika Eva Moralesa in ekvadorskega predsednika Rafaela Corree.

Predsedniške volitve v Paragvaju potekajo le v enem krogu. Predsednik je izvoljen za pet let, brez možnosti ponovne izvolitve. Ob predsedniku so Paragvajci volili tudi predstavnike v parlament, saj ima Paragvaj predsedniški sistem, kjer je predsednik hkrati tudi premier.

B. T.

Paragvaj na pot sprememb