Italijanska televizija RAI je objavila pogodbo med AstraZeneco in Evropsko unijo, iz katere je razvidno, da je Unija plačala 870 milijonov evrov za 300 milijonov odmerkov cepiva. Foto: Reuters
Italijanska televizija RAI je objavila pogodbo med AstraZeneco in Evropsko unijo, iz katere je razvidno, da je Unija plačala 870 milijonov evrov za 300 milijonov odmerkov cepiva. Foto: Reuters

V raziskavi Pfizerja in BioNTecha sodeluje približno 4000 prostovoljk, starejših od 18 let, nekatere pa so v četrtek že cepili s prvim odmerkom. Sodelovale bodo nosečnice iz ZDA, Kanade, Argentine, Brazilije, Čila, Mozambika, Južne Afrike, Velike Britanije in Španije. Cepili jih bodo med 24. in 34. tednom nosečnosti, razmik med prvim in drugim odmerkom pa bo 21 dni.

Nosečnice so podvržene večjemu tveganju za zaplete in težji potek bolezni covid-19, zato je ključnega pomena, da razvijemo cepivo, ki je varno in učinkovito tudi za to populacijo, je dejal podpredsednik kliničnih raziskav in razvoja cepiv pri Pfizerju William Gruber.

Sorodna novica Nemčija in Združeno kraljestvo pripravljena presežke cepiv nameniti revnim državam

Zdaj, ko kampanja cepljenja s cepivom Pfizerja in BioNTecha po vsem svetu uspešno poteka, je čas, da naredimo naslednji korak in razširimo klinični program na druge ranljive populacije, kot so nosečnice, da bi lahko zaščitili tako njih kot prihodnje generacije, pa je dejala soustanoviteljica nemškega BioNTecha Özlem Türeci.

Podjetji sta tudi sporočili, da naj bi v naslednjih nekaj mesecih začeli izvajati dodatne raziskave o varnosti in učinkovitosti cepiva pri otrocih, starih od pet do 11 let, pozneje letos pa tudi pri otrocih, mlajših od pet let. Raziskava o varnosti in učinkovitosti cepiva pri otrocih, starih od 12 do 15 let, že poteka, podatke pa naj bi pristojnim regulatornim organom podjetji predložili v drugem letošnjem četrtletju.

Bruselj za 300 milijonov odmerkov plačal 870 milijonov evrov

Italijanska televizija RAI je v petek objavila pogodbo med Evropsko unijo in AstraZeneco za nakup 300 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19. EU je zanje plačal 870 milijonov evrov oz. okoli 2,9 evra za odmerek.

AstraZeneca se je zavezala dobaviti med 80 in 120 milijoni odmerkov do konca marca in preostalih 180 milijonov odmerkov do konca junija. Pretekli mesec so sicer načrtovano dobavo za EU zmanjšali na zgolj 31 milijonov odmerkov, kar je sprožilo trpek spor, po katerem je Bruselj izpogajal 40 milijonov odmerkov do konca marca.

Pogodba še razkriva, da bi morali cepivo AstraZenece za EU proizvajati v štirih tovarnah: eni v Belgiji, eni na Nizozemskem ter v tovarnah Oxford Biomedica in Cobra Biologics v Veliki Britaniji.

Cepivo AstraZenece učinkovitejše ob daljšem razmiku med odmerkoma

Strokovna raziskava, objavljena v priznani medicinski reviji The Lancet, medtem ugotavlja, da je cepivo švedsko-britanskega podjetja AstraZeneca in Univerze Oxford učinkovitejše ob razmiku treh mesecev namesto šestih tednov med odmerkoma.

Cepivo se je ob trimesečnem razmiku izkazalo za 81-odstotno učinkovito, ob šesttedenskem razmiku pa za 55-odstotno učinkovito. Izsledki študije podpirajo priporočila Svetovne zdravstvene organizacije in britanskih oblasti za povečevanje razmika med odmerkoma.

Prav tako potrjujejo ugotovitve AstraZenece iz prejšnjega meseca, ki so pokazale, da ima cepivo tri mesece po prvem odmerku 76-odstotno učinkovitost proti simptomatski okužbi s koronavirusom.

Milanović: EU je glede cepiva proti covidu-19 izigral vse

Zoran Milanović. Foto: EPA
Zoran Milanović. Foto: EPA

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je v četrtek ob prvem letu mandata gostoval na televiziji Nova TV in povedal, da bi bilo treba glede cepiva ravnati v skladu z nacionalnimi interesi in ne glede na mnenje Bruslja.

Na novinarsko vprašanje, ali je Evropska unija izigrala Hrvaško, potem ko se je izkazalo, da ni toliko cepiva proti covidu-19, kot je bilo napovedano, je Milanović odgovoril, da so "izigrani vsi". Zagotovil pa je, da cepivo počasi prihaja in da bodo zdravniki kmalu iskali ljudi po cesti, da bi jih cepili. "Cepiva bo dovolj. V nekem idealnem trenutku, ko bo cepiva več kot ljudi, ki si želijo cepljenja, bo zgodbe konec," je dejal.

Poudaril je sicer, da bi cepivo potrebovali takoj. "Jaz bi ga, na primer, kupil od čečenske mafije, če bi bilo dostopno. Karikiram, to vam je najbrž jasno," je dejal Milanović. Zanikal je, da bi šlo za "suverenistično" potezo, ter poudaril, da gre za temeljno dolžnost in lojalnost državnikov do državljanov.

Glede napovedi, da je Hrvaška pripravljena kupiti tudi rusko cepivo Sputnik V, je Milanović ocenil, da zadostne količine tega cepiva nimajo niti v Rusiji. Povedal je, da ga zanima, kakšna je verjetnost, da bi kdor koli dobil cepivo iz Rusije, glede na to, da so cepili komaj nekaj več kot tri milijone svojih državljanov.