Morski razbojniki so zelo dejavni v Gvinejskem zalivu. Foto: EPA
Morski razbojniki so zelo dejavni v Gvinejskem zalivu. Foto: EPA

Ladja Glarus švicarskega ladijskega prevoznika Massoel Shipping je prevažala žito iz Lagosa v Port Harcourt, ko so jo okoli 80 kilometrov jugozahodno od otoka Bonny v Nigrovi delti napadli morski razbojniki.

Iz švicarske družbe so za AFP povedali, da so se pirati na ladjo povzpeli prek dolgih lestev in nato prerezali bodečo žico. Ugrabili so 12 od 19 članov posadke.

Iz nigerijske uprave za pomorstvo in varnost so sporočili, da je med talci sedem Filipincev in po en državljan iz Slovenije, Hrvaške, BiH-a, Romunije in Ukrajine.

Kot je povedal tiskovni predstavnik podjetja Massoel Shipping, so ugrabitelji uničili večino komunikacijske opreme na ladji. Družine ugrabljenih mornarjev so že obvestili o dogodku.

V družbi so še sporočili, da so na poti že strokovnjaki, ki bodo skušali zagotoviti hitro in varno izpustitev mornarjev.

V dežurni službi slovenskega ministrstva za zunanje zadeve so za TV Slovenija povedali, da so o dogodku obveščeni, vendar pa dodatnih informacij za zdaj nimajo.

Piratske dejavnosti ob obali Nigerije so dolgotrajna težava in ugrabitve v zameno za odkupnine so kar pogoste.

Število ugrabljenih mornarjev v Gvinejskem zalivu se je z 52 leta 2016 povečalo na 75 leta 2017. Po besedah Jake Longwortha iz družbe EOS Risk Group narašča število napadov, v katerih morski razbojniki ugrabijo več mornarjev naenkrat.

Letos je bilo v zameno za odkupnino na tem območju ugrabljenih 35 mornarjev.