Hrvaški premier je napovedal nove pogovore o mejnem sporu z novo slovensko vlado. Foto: EPA
Hrvaški premier je napovedal nove pogovore o mejnem sporu z novo slovensko vlado. Foto: EPA
Plenković pozdravil nevmešavanje Bruslja v arbitražni spor

Evropska komisija je v ponedeljek sporočila, da ne bo podala mnenja v povezavi s tožbo Slovenije proti Hrvaški zaradi kršitev evropskega prava v povezavi z nespoštovanjem arbitražne razsodbe o meji med državama. Premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle, je zaradi "te politične odločitve komisije" izrazil razočaranje in napovedal, da bo Slovenija tožbo na Sodišče EU-ja vložila sama.

Evropska komisija je s tem, ko ni podala mnenja, ravnala pravilno, meni Plenković in dodaja, da je "javnosti jasno", da je Evropska komisija sprejela svojo odločitev zaradi intenzivnega dialoga in kakovostnega nastopa hrvaških strokovnjakov na obravnavi v Bruslju prejšnji mesec.

Ponovil je, da si želijo urediti spor o meji "s sosednjo in prijateljsko Slovenijo", ki pa ni tako velik, da bi to negativno vplivalo na odnose med državama.

"Menim, da pravosodna pot ni dobra za partnerje in zaveznike v Evropski uniji in zvezi Nato ter dve prijateljski državi," je še povedal, potem ko se je v Zagrebu udeležil podelitve častnega doktorata zagrebške univerze članu predsedstva BiH-a in predsedniku HDZ-ja BiH-a Draganu Čoviću.

Hrvaški premier napoveduje novo "ponudbo"
"Našim prijateljem v Sloveniji bomo še enkrat ponudili rešitev spora na način, ki bo potem sprejemljiv v hrvaškem saboru in državnem zboru. Ob tem bo treba pokazati odgovornost,
" je napovedal nove pogovore s slovensko stranjo in poudaril je, da je hrvaška vlada storila vse, kar je lahko, da bi v primeru arbitraže zavarovala hrvaške državne interese.

Predvidoma v sredo popoldne se bo Cerar o tem posvetoval z voditelji parlamentarnih strank, vlada pa naj bi potem že v četrtek sprejela odločitev, da se tožba pošlje na Sodišče Unije v Luxembourgu. Formalno naj bi jo vložili do 10. julija, je v ponedeljek še napovedal Cerar.

Plenković pozdravil nevmešavanje Bruslja v arbitražni spor