Foto:
Foto:
Sfor je v nočni akciji vdrl v cerkev in bližnje stanovanje.
Nekdanji politični vodja bosanskih srbov Radovan Karadžić.

Pripadniki Sforja so ponoči izvedli racijo v pravoslavni cerkvi in bližnjem stanovanju. V akciji je sodelovalo okoli 40 vojakov, med njimi tudi Slovenci. Pri tem sta bila huje ranjena duhovnik in njegov sin. Karadžića jim ni uspelo ujeti.

Protesti pred cerkvijo
Pred cerkvijo na Palah se je zbrala množica ljudi, ki je protestirala proti operaciji. Eden izmed protestnikov je nosil Karadžićevo masko, mnogi pa so s transparenti izražali jezo. Prvič se je namreč zgodilo, da so bili pri iskanju Karadžića ranjeni civilisti, kar je bosanske Srbe zelo razjezilo. Za mnoge je Karadžić še vedno narodni heroj.

Sfor dobil verodostojne namige
Po besedah stotnika Dava Sullivana je Sfor pred začetkom operacije dobil verodostojne namige, da naj bi bil Karadžić na Palah. Med posredovanjem so po njegovih besedah uporabili minimalno silo, ranjena civilista pa so s helikopterjem nemudoma odpeljali v bolnišnico Sforja v Tuzli.

Sullivan akcije ni označil za neuspešno. "Vsaka operacija nam pomaga, saj dobimo nove informacije, ki bi utegnile pripeljati do aretacije najbolj iskanega bosanskosrbskega vojnega zločinca," je dejal.

Bolnišnični viri so sporočili, da sta poškodovanca v kritičnem stanju. Duhovnika so že dvakrat operirali, sin pa naj bi bil po operaciji v komi. Oba imata hude poškodbe glave, duhovnik pa tudi nekaj zlomov. Poškodovala naj bi se, ko so vojaki razstrelili vrata.

Čavić: Neprimerna uporaba sile
Predsednik Republike srbske Dragan Čavić meni, da je bila sila, ki jo je vojska uporabila med racijo neprimerna in presega okvire Daytonskega mirovnega sporazuma. Čavić je ob tem zahteval, da tako domače kot mednarodne institucije, ki imajo mandat v BiH-u, spoštujejo temeljne mednarodne norme

Pet milijonov na Karadžićevo glavo
Sfor je v zadnjih mesecih okrepil iskanje Karadžića, ki sicer traja že sedem let. Na njegovo glavo je razpisanih pet milijonov dolarjev nagrade, z generalom Ratkom Mladićem pa sta med najbolj iskanimi ubežniki na svetu.

Obema med drugim očitajo odgovornost za poboje v Srebrenici, v katerih je bilo julija 1995 ubitih več kot 7.000 Muslimanov.

ZDA prekinile pomoč Srbiji
Ameriški State Department je sporočil, da bodo ZDA do nadaljnjega prekinile pomoč Srbiji zaradi nesodelovanja s haaškim sodiščem. Prekinitev velja le za Srbijo, Črna gora in Kosovo pa bosta pomoč še naprej prejemala. Beograd bo tako deležen le humanitarne pomoči. Ameriški proračun je za letošnje leto predvideval pomoč 100 milijonov dolarjev, od česar so 43 milijonov že razdelili.

Srbsko-črnogorske oblasti bi morale haaškemu sodišču izročiti še 16 obtožencev. Večina naj bi se skrivala ravno v Srbiji, med njimi tudi Mladić.