Neurja, ki so konec tedna prizadela večji del Turčije, so doslej zahtevala najmanj devet življenj in za seboj pustila sledi uničenja.

Turški helikopterji so danes preletavali Črno morje v iskanju pogrešanih mornarjev, ki so izginili, ko je v nedeljo ob obali pokrajine Zonguldak potonila tovorna ladja.

Ladja Kafkametler z 12 člani posadke je trčila v pristaniški valobran, medtem ko je skušala najti zavetje pred močnimi vetrovi in valovi. Enega člana posadke so našli mrtvega, poroča turška tiskovna agencija Anadolu.

Reševalci so pred tem v nedeljo na varno rešili turško posadko ladje s 13 ljudmi na krovu, ki se je zaradi neurja prelomila na dvoje in potonila na istem območju, poročanje Anadolu povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi neurij in močnega deževja, ki so pretekli konec tedna prizadela večji del države, je umrlo devet ljudi, je dejal notranji minister Yerlikaya v izjavi za novinarje med obiskom severozahodne pokrajine Zonguldak, kjer so našli mrtve štiri ljudi.

Pet drugih, vključno s tremi otroki, je umrlo v poplavah v jugovzhodnih pokrajinah Batman in Diyarbakir, je dodal.

Neurje, ki je povzročilo veliko škodo in ponekod motnje pri oskrbi z elektriko, se je razbesnelo po posebej sušnem poletju v Turčiji.