Papež, ki je tako kot ubita duhovnika jezuit, je izrazil žalost in zgroženost zaradi uboja "jezuitskih bratov" in laika v gorah severne države Chihuahua, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Toliko umorov v Mehiki. V naklonjenosti in molitvi sem blizu katoliški skupnosti, ki jo je prizadela ta tragedija," je dejal papež ob koncu svoje tedenske avdience v Vatikanu.

Po navedbah oblasti v Mehiki so 79- in 81-letnega duhovnika ubili v ponedeljek, ko sta hotela zaščititi turističnega vodiča, ki se je v njuno cerkev v kraju Cerocahui po pomoč zatekel pred oboroženimi člani tolpe. Njihova trupla so nato odpeljali iz cerkve, oblasti pa so jih v sredo našle.

Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je potrdil, da so identificirali morilca in da ga iščejo. Za informacije o osumljencu, 30-letnem Joseju Norielu Portillu Gilu, ki ga iščejo že zaradi umora ameriškega turista leta 2018, so oblasti razpisale nagrado v višini 250.000 ameriških dolarjev.

Po podatkih katoliške organizacije Centro Catolico Multimedial so v zadnjem desetletju v Mehiki ubili 30 duhovnikov.

Odkar je mehiška vlada leta 2006 v boj proti mamilarskim kartelom vključila tudi vojsko, pa je bilo v nasilju v Mehiki ubitih že več kot 340.000 ljudi.