Nekdanji minister za ribištvo in premierka na novinarski konferenci po odstopu. Foto: EPA
Nekdanji minister za ribištvo in premierka na novinarski konferenci po odstopu. Foto: EPA
Per Sandberg
Per Sandberg je bil znan po svojih protipriseljenskih stališčih. Foto: EPA

O obisku v Iranu bi minister moral obvestiti kabinet norveške premierke Erne Solberg. Ta je odstop označila za pravilno odločitev in dodala, da pri "varnostnih vprašanjih ni pokazal potrebne zdrave pameti".

Sandberg, ki je odstopil tudi z mesta namestnika vodje protipriseljenske Napredne stranke, je priznal, da je s svojim novim dekletom obiskal Iran, ne da bi o tem obvestil premierkin kabinet. 58-letnik je priznal tudi, da je s seboj vzel službeni mobilni telefon, s čimer je kršil varnostne protokole. Norveška obveščevalna služba sicer Iran skupaj s Kitajsko in Rusijo uvršča med države, kjer najverjetneje vohunijo.

Minister je skušal z opravičilom pomiriti kritike, ki so po objavi zgodbe v medijih prihajale iz vrst opozicije in tudi njegove lastne stranke. Vendar so nato iz dneva v dan na plan prihajale nove podrobnosti o Sandbergovih prekrških. Med drugim je službeni telefon vzel tudi na Kitajsko, s čimer je prav tako kršil varnostne protokole. "Neverjetno sem ponosen. Zadnji dve leti sta bili najbolj dragoceni v moji karieri. Sem potolčen in žalosten," je dejal na novinarski konferenci po odstopu.

Sandberga bo na ministrskem položaju nasledil Harald Tom Nesvik, ki prihaja iz iste stranke.

Preiskava proti partnerici
Norveška obveščevalna služba je medtem sprožila preiskavo partnerice, 28-letne nekdanje manekenke Bahareh Letnes, ker so se pojavila ugibanja, da je morda iranska vohunka. Ministrovemu dekletu, ki povezave z iransko oblastjo zanika, so sicer trikrat zavrnili prošnjo za azil, nato pa je vendarle dobila dovoljenje za bivanje na Norveškem.

Sandberg se je letos po ločitvi od partnerice in začetku odnosa z Letnesovo pojavil na proslavi islamske revolucije na iranskem veleposlaništvu, poroča norveški The Local. Predtem je bil znan kritik islamskih in romskih priseljencev na Norveškem.