Prizor
Prizor "zasliševanja", ki je obkrožil svet. Foto: Reuters

Afera je izbruhnila, potem ko se je na spletu pojavil video, na katerem na tleh kričečega vklenjenega moškega sprašujejo o kraji prenosnih telefonov, pri tem pa mu policist pred obraz moli kačo, ki jo ima sicer osumljenec okoli vratu. "Kolikokrat si ukradel mobilnike?" osumljenca sprašuje policist. Moški pozneje odgovori, da dvakrat.

Na videoposnetku je slišati tudi glas, ki moškemu ukazuje, naj odpre oči, v nekem trenutku pa mu grozi, da bo dal kačo v njegova usta in njegove hlače.

Osramočena indonezijska policija se je za incident opravičila. "Zasliševalec pri svojem delu ni bil profesionalen," je dejal vodja policijske postaje v Jayawijayi Tonny Ananda Swadaya in dodal, da so policisti delovali na svojo roko, ko so skušali priznanje izsiliti s pomočjo kače. Pojasnil je še, da kača ni bila strupena. "Proti osebju smo že ostro ukrepali," je še dejal in dodal, da policisti niso fizični obračunali z osumljencem.

Tiskovni predstavnik policije v Papui Ahmad Musthofa Kamal je dejal, da primer preiskuje oddelek za notranje zadeve, v primeru dokazov kršitve zakonodaje in pooblastil pa bodo ustrezno ukrepali. Odvetnica za človekove pravice Veronica Koman je za Reuters dejala, da je uporaba kače na ta način mučenje in da to ni bil osamljen tovrstni primer.

Nekdanja nizozemska kolonija je postala del Indonezije po močno kritiziranem referendumu leta 1969, ki so ga takrat podprli Združeni narodi.