Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.2 od 25 glasov Ocenite to novico!
Justine Damond
40-letna Avstralka iz Sydneyja Justine Damond, ki je v Minneapolisu umrla zaradi policijskih strelov. Foto: Reuters

Dodaj v

Policista v Minneapolisu ustrelila avstralsko učiteljico joge

40-letna Damondova se je nameravala avgusta poročiti
17. julij 2017 ob 19:10
Minneapolis - MMC RTV SLO, STA, Reuters

V Minneapolisu v ZDA preiskujejo tragedijo, v kateri sta dva policista ustrelila avstralsko učiteljico joge Justine Damond, ki ju je pred tem poklicala na pomoč in prijavila napad.

Za zdaj je uradno znano le, da sta se policista v soboto odzvala na nujni klic, nato pa se je zadeva končala s smrtjo 40-letne Avstralke. Policija Minneapolisa še izvaja preiskavo.

Županja Betsy Hodges se je pridružila sosedom in prijateljem ustreljene, ki se zbirajo na kraju tragedije, in dejala, da je globoko pretresena, ter pozvala policijo, naj čim hitreje objavi vse informacije, ki jih lahko.

Policista nista imela vklopljenih kamer
Policista, ki med dejanjem nista imela vklopljenih telesnih kamer, sta trenutno suspendirana. Zakaj nista prižgala kamer, ki so jih uvedli, da bi se izognili tovrstnim tragedijam, ni znano.

Pokosile so jo krogle skozi vrata policijskega avtomobila
Avstralka se je pripravljala na poroko s svojim ameriškim zaročencem Donom Damondom, od katerega je že prevzela priimek. Kako in ali sploh je ogrožala policiste, ni jasno. Po poročanju časopisa Star Tribune, ki se sklicuje na tri neimenovane vire, naj bi Damondova v pižami pričakala policiste na dovozu pred hišo. Ko je pristopila k vozilu, so jo skozi vrata policijskega vozila pokosile krogle.

Policija še molči
Policija v Minneapolisu se na navedbe še ni odzvala. Strah pred temnopoltimi, ki je v ZDA pogosto razlog za hitro uporabo policijskega strelnega orožja, pri tem ni mogel imeti odločilne vloge, saj je pokojnica belka.

A. V.
Prijavi napako
Komentarji
K_ris
# 17.07.2017 ob 20:01
Za popolnost informacij in ker se barvo kože omenja, ko je žrtev temnopolta, dodajam, da je bil v tem primeru temnopolt policist. Po pisanju ameriških medijev naj bi šlo za Mohameda Noora, policista somalijskega porekla.

Pa da bo jasno, sploh ne pravim, da ima poreklo ali barva policista (in žrtve) kakršnokoli vlogo pri tem primeru. Se mi pa zdi logično, da če se barvo izpostavlja, ko belopolti policist ustreli temnopolto žrtev, da barvo omenimo tudi, ko so vloge obrnjene.
mircek007
# 17.07.2017 ob 19:41
Policisti so zaradi kriminala tako paranoični,da bi še otroka ustrelili,če bi mislili ,da so ogroženi..Namesto da napadajo šibke države,naj rešijo problem oboroženih band v svoji državi..Bodo prej oborožili še najstnike v šolah,kao zaradi varnosti,v bistvu pa zaradi dobička..
burnoutslo
# 17.07.2017 ob 20:11
Mohamed Noor:

malikaliber
# 17.07.2017 ob 20:25
Očitno je v ameriki lahko vsak kekec policaj.
mb128
# 17.07.2017 ob 19:27
Zakaj je bila ustreljena? Kaj pa vem mogoče je levitirala in sta se policista počutila ogrožena!
Sicer pa le kdo bi razumel te Američane?!
tron
# 17.07.2017 ob 20:13
"Pa da bo jasno, sploh ne pravim, da ima poreklo ali barva policista (in žrtve) kakršnokoli vlogo pri tem primeru. Se mi pa zdi logično, da če se barvo izpostavlja, ko belopolti policist ustreli temnopolto žrtev, da barvo omenimo tudi, ko so vloge obrnjene."

Zaposleni na MMCju res mislijo, da smo tako neumni, da ne bomo tega opazili. Fail.
dopisnik
# 17.07.2017 ob 19:59
Strah pred temnopoltimi, ki je v ZDA pogosto razlog za hitro uporabo policijskega strelnega orožja pri tem ni mogel igral vloge, ker je pokojnica belka.

Kakšne barve sta pa policista?
mircek007
# 17.07.2017 ob 20:50
Škoda jo je...
......
Ni edina,ki je umrla nedolžna,pod streli policistov...
hehet
# 17.07.2017 ob 21:26
Strah pred temnopoltimi, ki je v ZDA pogosto razlog za hitro uporabo policijskega strelnega orožja, pri tem ni mogel imeti odločilne vloge, saj je pokojnica belka.

Uf, novinarstvo za pulitzerja
sisoruen
# 17.07.2017 ob 20:26
"Strah pred temnopoltimi, ki je v ZDA pogosto razlog za hitro uporabo policijskega strelnega orožja pri tem ni mogel igral vloge, saj je pokojnica belka."

Zakaj pobirate ne neumnosti? Kakšne strah pred temnopoltimi. Saj ravno ta primer je dokaz, da barva ne igra nobene vloge. Pred časom sta policista na podoben način streljala na temnopolto žensko, ki je policijo podobno sama poklicala zaradi domnevne kraje, potem ju je pa napadla z nožema. Takrat smo seveda brali o rasizmu, če na podoben način ubiješ belopolto žensko je pa krivo kaj? Skratka, popolna manipulacija. Pa ne da rasizem v ZDA ne obstaja, tudi med policisti, ampak tako kot se te zadeve poenostavlja in posplošuje nima nobenega smisla več.
hypatos
# 17.07.2017 ob 20:50
Politika "shoot first, ask later", je očitno prišla v kri policistom v ZDA.

Jaz sem mislil, da morajo biti policisti pogumni ljudje, ne pa strahopetci.

Velja tudi za naše.
Eesti
# 17.07.2017 ob 21:13
@mircek007 mislim da tudi Slovaske nepoznajo XD
boro007
# 17.07.2017 ob 20:45
Škoda jo je...
tron
# 17.07.2017 ob 22:00
"Policija ubije eno belko: genocid nad belopoltimi!"

Mainstream mediji v ZDA in v Evropi sploh ne poročajo o sovražnem kriminalu temnopoltih nad belci. Malo pokukaj v njihove manjše lokalne medije in njihovo črno kroniko. Ravno včeraj so v Philadelfiji temnopolti masovno razgrajali, policija pa je imela ukaze, da ne reagira. Uničevali so privatno lastnino, pretepali belce in uničevali policijske avtomobile in to najstniki.
DamnDyD
# 17.07.2017 ob 21:36
"... presenetiš policaja in se bo ta toliko prestrašil da bo pač prehitro nagonsko odreagiral ... "
Saj policaji niso psi, da bi nagonsko odreagirali! Morali bi biti trenirani in pripravljeni za take situacije. Njihova usposabljanja plačujemo davkoplačevalci, ravno zato, da nas varujejo.
Sicer je pa na srečo v ZDA drugačna situcija kot pri nas. Rasizem ne pozna barve, strani. Belo strelja na črno, črno strelja na belo. Sami si predstavljajte vse barvne kombinacije, ki se želijo iztrebiti. Take "mentalutete" res ne razumem! ;)
nerro32
# 17.07.2017 ob 22:25
@malikaliber
Očitno je v ameriki lahko vsak kekec policaj.

Jaz pa bi imel Kekca za policaja, Kekec je narodni heroj, take rabimo povsod po svetu. Nikoli nisem razumel te žaljivke.

Pa če smem s spoštovanjem do preminule še malo črnega humorja; policistov priimek pove vse, ta je No(o)r.
sisoruen
# 17.07.2017 ob 21:59
"Heh. Navdušen sem nad objektivnostjo komentatorjev.

Policija ubije cel kup črncev: gibanje Black Lives Matter je globalistična zarota!

Policija ubije eno belko: genocid nad belopoltimi!"


Zadeva mora delovati v obe smeri enako. Če bi v tem primeru bil policaj bel, žrtev pa črna, potem bi "black lives matter" pametnjakoviči že zaključili, da je šlo za rasizem. Poanta je ravno v tem, da nobeden od teh pametnjakovičem ne bo sedaj trdil, da so temnopolti policisti le zato, ker pač v nekem posredovanju ubijejo ali poškodujejo belopolto osebo, če je obratno, pa trdijo ravno to, torej gre za dvojna merila.
Binder Dandet
# 18.07.2017 ob 10:09
@vrtojb5:
V tejle debati je tisti s funkcionalnimi možgani. Obči rasizem ne more biti pojasnilo za vsak posamezen dogodek. Znotraj vsakega posameznega tovrstnega dogodka je treba rasizem šele dokazati, če dejansko gre za to. Ne smemo posploševati, a ne @KovačevaKobila?;D

Z dolgoletnim rasizmom pogojene so današnje okoliščine, v katerih ena in druga rasa v ZDA živi. To pa je res. Iz tega tudi izhajajo te statistike, da je več črncev v primežu kriminala, da jih je posledično več za zapahi, da več črncev napade belca kot obratno itd..
sisoruen
# 17.07.2017 ob 23:00
Glavni problem ni noben rasizem, ampak zakonodaja ZDA, ki policistom dopušča, da potegnejo pištolo in začnejo streljati kadarkoli sem ji spredne. In to dobesedno. Edino, kar more policist v takih primerih dokazat, da je imel razlog, da se je bal za svoje življenje in dovolj je subjektivni strah. Torej, če policist dokaže, da se je počutil življensko ogroženega in to podkrepi s kakšnim pametnim razlogom, potem ga nobene sodišče ne bo obsodilo, ker ga ne more.
JohnSmith
# 17.07.2017 ob 21:30
Nista imela časa vklopiti kamer, ker sta žensko prerešetala še preden se je avto dobro ustavil.
Rossonero75
# 17.07.2017 ob 21:25
Policaj je bil njen bivsi...domnevam:)
brain2k
# 17.07.2017 ob 20:24
@dopisnik:
Strah pred temnopoltimi, ki je v ZDA pogosto razlog za hitro uporabo policijskega strelnega orožja pri tem ni mogel igral vloge, ker je pokojnica belka.

Kakšne barve sta pa policista?


Točno to sem tudi jaz pomislil? Genocid nad belopoltimi?
DAbears
# 17.07.2017 ob 20:16
Ja zdaj bomo pa tabeli proteste delal
jodlzi
# 17.07.2017 ob 20:00
Kavbojci pa to...te mentalutete nocejo spustit, sploh beli policisti...
MAN0
# 17.07.2017 ob 22:06
Glede na objavljeno fotografijo komentatorja lahko sklepamo, da ženska ni bila primerno oblečena.
mircek007
# 17.07.2017 ob 20:41
Zakaj je to v Sloveniji novica? Ker gre za levičarsko anti-ameriško agendo? Japs
........
Ker večina Američanov ne ve za nas.Mislijo da smo Slovaki..
RESNICA
# 17.07.2017 ob 22:30
Rasistično šolani policisti v ZDA se znašajo nad vsem kar leze in gre.

Specialnost je izživljanje nad ženskami....

Kaj takega se lahko le v demokracijah zahodnega tipa. V "umazani in pokvarjeni" Ruski Federaciji se kaj takšnega ne zgodi.... Če pa bi se, o tem beremo tedne, ne dneve.....

Policisti v ZDA pa so pravi sadisti, to je namreč ena od vrlin pri izbiri za ta poklic v teh krajih!!!

http://www.dailymail.co.uk/news/article-4686296/Video-shows-Georgia-cop-beating-homeless-woman-baton.html

sisoruen
# 18.07.2017 ob 13:01
"Kako naj si potem razlagam primer Erica Garnerja, ki so ga 4 policisti sredi belega dne na ulici, polni ljudi, do smrti zadavili z golimi rokami, ker je prodajal CD-je in niti približno ni bil oborožen? Zadeva je v celoti posneta, niti enemu policistu se ni zgodilo popolnoma nič."

Preprosto. Naredil je to napako, da je nakazal, da se upira aretaciji. Kar je v ZDA kaznivo dejanje in daje policistom pooblastilo za uporabo sile. Če se začneš upirat policistom, potem si v ZDA oplel, pa če si črn, bel ali pa roza, ker te bojo nalomili, spet po logiki policist se počuti ogrožeenga in pač uporabi silo, ki se mu zdi, da je potrebna in to v ZDA ni kaznivo, tako da policist ne more odgovarjat. Razen če bi ta uporaba sile res bila očitno prekomerna in v teh primerih bojo policisti odgovarjali. Tako je po zakonu, ne zato, ker je žrtev temnopolta. So pa seveda dobili svojci odškodnino 6m $ od mesta NY. To je pač tam zakon in nima veze z barvo kože. Enako bi v enaki situaciji reagirali proti belopoltemu. Tako pač tam policija deluje in ima za to vsa pooblastila.
sisoruen
# 18.07.2017 ob 12:44
"In točno to se je tudi že zgodilo. Policist je ustrelil in ubil otroka z otroško igračo, plastično pištolo. Na igrišču."

Ja, Tamir Rice, ki je imel 12 let. Ampak spet, kakšne so bile okoliščine? Policija je dobila klic, da se na igrišču nekdo sprehaja s pištolo in meri v ljudi. Ta oseba je tudi izjavila, da pištola verjetno ni prava. Te zadnje informacije policista, ki sta posedovala nista dobila. In kaj se je zgodilo. Ta dva kretena sta z avtom uletela na igrišče direkt pred fanta, skočila iz avto in potegnila pištoli in mu zakričala, naj dvigne roke. Fant je verjetno zapaničaril in refleksno iza pasu potegnil pištolo, ker je verjetno hotel pokazati, da ni prava. In sta ga ubila. Skratka, popolnoma debilen pristop do situacije, ampak zakon jima je dajal razlog, da sta dečka ustrelila, torej, na ukaz naj dvigne roke je potegnil pištolo, policaja sta se tako počutila orgoženega in sta streljala. Pištola je bila dejansko igrača, ki je streljala plastične naboje na zrak in jo lahko kupiš v vsaki veleblagovnici. Razlika je le v tem, da gre za kopijo prave pištole. Na teh pištolah so ponavadi kakšni plastični dodadki oranžne ali podobno svetle barve na koncu cevi, da je laže prepoznati, da zadeva ni prava, ampak Tamir Rice je to odstranil, kar pomeni, da policista nista mogla oceniti, ali gre za pravo pištolo, ali ne. Zadeva zato sploh ni prišla pred sodišče, ker jo je velika porota zavrnila.

In sedaj se bo spet kdo oglasil, da so dečka ubili, ker je bil temnopolt. Zaradi te vrste orožja je bilo leta 2015 in 2016 ubitih 86 ljudi, torej 86 primerov, v katerih so policisti streljali na človeka, ker je imel plastično pištolo in so mislili, da je prava. Ampak pazi, v 50 primerih, torej v večini primerov so bili ubiti belopolti. Podobno velja, da na leto policisti v ZDA pobijejo skoraj dvakrat več belopoltih kot temnopoltih, pri čemer v statistiki belopoltih niso všteti belopolti latino-američani.
sumljivac
# 18.07.2017 ob 11:53
sisoruen:
Seveda obstajajajo rasni predsodki, ki so na koncu koncev tudi statistično utemeljeni, ampak to, da imaš do nekoga predsodek, ker je temnopolt v smislu, da ga boš prej sumil, da je kriminalec kot če bi bil bel, zagotovo ni dovolj, da nekoga ubiješ, ker nimaš nobenega razloga za to, da bi to lahko upravičil.

Kako naj si potem razlagam primer Erica Garnerja, ki so ga 4 policisti sredi belega dne na ulici, polni ljudi, do smrti zadavili z golimi rokami, ker je prodajal CD-je in niti približno ni bil oborožen? Zadeva je v celoti posneta, niti enemu policistu se ni zgodilo popolnoma nič.
sumljivac
# 18.07.2017 ob 11:44
mircek007:
Policisti so zaradi kriminala tako paranoični,da bi še otroka ustrelili,če bi mislili ,da so ogroženi.

In točno to se je tudi že zgodilo. Policist je ustrelil in ubil otroka z otroško igračo, plastično pištolo. Na igrišču.
sisoruen
# 18.07.2017 ob 11:27
"Ahahaha najbol so pametni tisti ki niso se sploh prestopili mejo slovenije in samo spremljajo rtv in cnn lol
Jaz zivim v ameriki 20 let pa se vam moram res nasmejat je pa tu ene 10% comentatorjev ki so razgledani in poznajo zadovo"


Enako raznolikost komentarjev lahko dobiš tudi od tistih, ki v ZDA živijo vse življenje. Torej, pejd pogledat komentarje pod kakšen ameriški portal, pa boš imel enaka stališča. Skratka, slišal boš "black lives matter", potem "blue lives matter" (mišljeni so policisti) in imaš tiste, ki skušajo ostati objektivni in razumeti problem širše. :)
Untamle
# 18.07.2017 ob 08:01
Avstralka se je pripravljala na poroko

O bog, še to... :/
Ori
# 18.07.2017 ob 06:43
Medtem je z več streli v glavo storil "samomor" Klaus Eberwein, ki je izpostavil pranje denarja v Clintonovi fundaciji.
NNNP
# 18.07.2017 ob 06:17
mircek007 .....Ker večina Američanov ne ve za nas.Mislijo da smo Slovaki..

Mircek, večina američanov še za Evropo ni slišala
KLIPAN
# 18.07.2017 ob 05:01
Kako ljubitelje države, kjer se zgodi največ umorov, katera napada druge države in katera prodaja orožje šeriatskim Saudijcem, boli, ko jim poveš resnico........nepozabno.
Najraje bi bili, da se o tem ne govori, ne piše.....in da še naprej živijo v Disney pravljici.
Alorius
# 17.07.2017 ob 22:53
KJE JE ZDAJ "Black Lives matter" v belski izvedbi? Policist je bil temnejše polti, torej je to zagotovo rasizem!
Eesti
# 17.07.2017 ob 22:49
@RESNICA a daj ne mores ZDA primerjat z ostalim zahodom; V Beneluxu, Skandinaviji, VB, Irskem, Franciji, Nemciji in ostali Evropi se to ne dogaja... nehajte posplosevati cel zahod vedno, ker so tudi med njimi velike razlike. In ne vedno mislit da ce neka drzava iz zahoda nekaj stori da je cel zahod enak, oz . da je Rusija edina ki ni taka.
sisoruen
# 17.07.2017 ob 22:46
"Šur, fantje. Ubogi belci, ki so jih žleht črnci ugrabili in jih iz Evrope odpeljali v Ameriko, da so lahko garali in crkavali na plantažah črnskih lastnikov."

Streljaš kozle. Nihče ne viktimizira belcev, ravno obratno, gre za to, da je bedarija tudi to, da se posplošeno in na pamet viktimizira temnopolte, češ, da se jih obravnava tako in tako zgolj zato, ker so temnopolti. Zakaj pa ne bi veljalo tudi obratno? Aha, vem, zato, ker temna barva kože dokazano ščiti pred rasističnimi izpadi, a ne, torej temnopolta osema ne more sovražiti belopolte le zaradi barve kože. :)

"Ubogi belci, ki so jih žleht črnci obešali in jim, skriti za kapuce, zažigali križe na vrtu. Ubogi belci, ki zaradi segregacije niso smeli na avtobus, v gostilno ali v isto šolo kot črnci. Ubogi belci, ki zaradi črnske nadvlade vse do druge polovice 20. stoletja niso zasedali nobene pomembnejše funkcije v državi."


Aja, na podlagi tega so torej na veke vekov abonirani kot žrtve? :)

"Ubogi belci, ki se soočajo s skoraj trikrat večjo možnostjo, da jih bo policija ustrelila."

Hja, če se greš statistiko, potem je velja tudi to, da obstaja statistično veliko večja verjetnost, da bo pri posredovanju temnopolta oseba ubila belega policista oz. policista nasploh kot pa beli policist ubil temnopolto osebo. Statistično tudi velja, da so temnopolti v podobnem številu žrtve temnopoltih policistov kot belopoltih, torej belopolti policisti ne pobijajo temnopoltih nič bolj kot temnopolti policisti. :)

"Zadeva že od nekdaj deluje 'v obe smeri enako', mar ne, sisoruen? "

Eh, zakaj bi veljalo od nekdaj? Govorimo o tukaj in zdaj in seveda to tem, da se morajo v vsekem primeru upoštevati dejstva, ne pa barva kože. Ne vem, kaj je tu nejasnega. :)

"Da niti ne omenjam zares dolge tradicije sistemskega mendranja belcev s strani temnopoltih, mar ne, tron?"


Kaj ima to veza s tem, da štejejo dejstva? Mislim, kaj hočeš povedati, da zato, ker obstaja tradicija rasizma v ZDA, moramo vsak primer, ki vključuje belopoltega policist in temnopoltega osumljenca obravnavati kot rasizem? Pojasni to bedarijo, prosim. :)

"Malce več objektivnosti res ne bi škodilo."

To dejansko velja zate. Ker nikjer nisi objektivno razložil, kakšen vpliv ima tradicija na dejstva posameznega primera. :)
Grob
# 17.07.2017 ob 20:45
mislim da je poanta ravno v tem da je ona pristopila k policijskemu vozilu..mislim da v ameriki tega ne smeš več početi.ker lahko ponesreči presenetiš policaja in se bo ta toliko prestrašil da bo pač prehitro nagonsko odreagiral in posegel po pištoli in streljal..lahko pa da se motim in je vmes kaj drugega..mogoče je pa tudi policaj hotel s svojim dejanjnem nekaj dokazati..mogoče kaj v zvezi z barvo in vero..mogoče je pa ženska belka jogerka bila preprosto nora in je bilo na "mus"da se jo "smakne z obličja zemlje za mir na planetu zemlja"...kdo bi vedel..whatever..peace baby..
pkorosec
# 18.07.2017 ob 14:32
vprasanje je ce bi policist Mohamed streljal avstralsko uciteljico joge v kolikor bi ta nosila pokrivalo. A bo belim zenskam prizaneseno, ce se bodo pokrivale od glave do pete?
sisoruen
# 18.07.2017 ob 13:26
"Sisrouen, se vedno vztrajas? Ocitno ti veliko manjka, da se izzivljas tukaj na forumu?"

Jaz se ne izživljam, ampak izobražujem. Kot že rečeno, to tebi itak ne koristi, ker nimaš intelektualnih kapacitet, da bi se lahko o čemerkoli izobrazil. Pogoj izobraževanja je pač inteligenca, ki je ti nimaš. In inteligence te pač ne morem naučiti. :)

Se pa lahko s temi svojimi neumnimi komentarji sevda izživljaš, ampak le nad lastno neumnostjo. :)
sisoruen
# 18.07.2017 ob 11:06
"Sisrouen - lol, edini s disfunkcionalnimi možgani tukaj si ti"

Ja, vem, zato, ker jih znam uporabljat, a ne, kar je nekaj, kar si ti ne moreš predstavljati, da bi bilo mogoče. :)
rubin
# 18.07.2017 ob 08:09
Te kamere so super zadeva. Tut pri nas bi jih morali uvesti. Upam da dejstvo da niso bile prižgane med napadom pomeni krivdo na sodišču.
zigag
# 18.07.2017 ob 00:19
Americani niso varni pred samimi seboj! :-/
sisoruen
# 17.07.2017 ob 23:40
"'Genocid nad belopoltimi', 'mainstream mediji v ZDA in v Evropi sploh ne poročajo o sovražnem kriminalu temnopoltih nad belci' in podobne komentarje ste očitno spregledali?"

Zagotovo jih nisem jaz zapisal. Sicer pa bi jaz rekel, da je bistvo tega komentarja bilo ravno v dejstvu, da je rasistični vidik, čeprav je seveda realen, v primeru ko so žrtve temnopolti, potenciran in je dejansko prerasel v predsodek. Skratka, tako kot sem že zapisal, ob enakih okoliščinah bi ta primer bil izpsotavljen kot rasizem, če bi bil policist bel, žrtev pa temnopolta, za kar ni nobene racionalne osnove oz. osnove v dejstvih. Vsak primer je torej treba obravnavat enako, seveda potencialno tudi kot rasističnega, če za to obstajajo razloga, ampak to v vsakem primeru. Problem je ravno v tem, da se tega ne počne. Nihče v tem primeru ni niti pomislil na rasizem, čeprav seveda sploh ni izključeno, da bi lahko bil. In to samo zato, ker je bila žrtev bela, kot da rasizem nad belci ne obstaja.

"Kaj naj rečem ... to ste nadvse objektivno razložili."

Seveda sem, čeprav mi niti ni treba. Razložiti bi moral tisti, ki trdi, da je rasizem glavni problem. Sam sem podrobne pregledal večino teh javno spornih zadev, od Trayvona Martina dalje, s katerim se je ta "black lives matter" začel in ti lahko zatrdim, da v večini primerov ne gre za rasizem, ampak za povsem neustrezno ravnanje policije, ki jih pa, kot že rečeno, ščiti zakon. Seveda obstajajajo rasni predsodki, ki so na koncu koncev tudi statistično utemeljeni, ampak to, da imaš do nekoga predsodek, ker je temnopolt v smislu, da ga boš prej sumil, da je kriminalec kot če bi bil bel, zagotovo ni dovolj, da nekoga ubiješ, ker nimaš nobenega razloga za to, da bi to lahko upravičil.

"Lepo prosim, podučite nas, kako je živeti kot črnec v Ameriki. Navsezadnje ste kot belec, ki živi v Sloveniji, velika avtoriteta na tem področju."


Spet, kaj ima to veze v posameznem primeru? Spet, a hočeš reči, da ne rabimo dokazov, da je neko ravnanje rasistično pogojeno zgolj zato, ker rasizem obstaja? :) Kakšna je to logika? Skratka, ne gre za to, da bi me moral prepričati o tem, da rasizem obstaja, ker to vem. Prepričati me moraš, da je je v tem in tem primeru šlo za rasizem in ne pač sklepati, da je šlo zgolj zato, ker sta v zadevo bila vpletena belopolta in črnopolta oseba. To ne dokazuje popolnoma nič. Ne v eno, ne v drugo smer.
RESNICA
# 17.07.2017 ob 22:33
Zanimivo bo videti, če bodo ti sadistični izgredi pooblaščenih oseb v ZDA predmet letnih pprpčil o spoštovanju človekovih pravic....???

Sicer vem, da se to ne bo zgodilo, a vendar sem radoveden na odziv "nevladnih ustanov" sponzoriranih s strani administracije ZDA, ki kritizirajo ves ostali svet...

Čakam na AI, HRW in ostale.....
psihorok
# 22.07.2017 ob 11:34
V primeru da belec ustrli temnopoltega je vzrok v vsakem primeru rasizem ce pa kontra je pa èlovna nesreca
Manon
# 20.07.2017 ob 12:48
Ne samo, da je bila učiteljica joge, bile je veterinarka in holistična zdravnica, ki je učila ljudi, kako bolj zdravo živeti.

http://www.theeventchronicle.com/study/h
olistic-healer-dr-justine-damond-killed-police-minneapolis/#
Kazalo