Andrzej Duda je nepričakovano slavil na poljskih predsedniških volitvah. Foto: Reuters
Andrzej Duda je nepričakovano slavil na poljskih predsedniških volitvah. Foto: Reuters
Bronislaw Komorowski
Bronislaw Komorowski, ki je pričakoval zmago, se bo moral po enem mandatu na položaju predsednika posloviti. Foto: Reuters
Novi predsednik Poljske je Andrzej Duda

Glede na uradne izide je Komorowski, kandidat vladajoče desnosredinske stranke Državljanska platforma, dobil 48,45 odstotka glasov volivcev.

"Tisti, ki so volili zame, so volili za spremembe. Skupaj lahko spremenimo Poljsko," je dejal kandidat opozicijske konservativne Stranke zakon in pravičnost Andrzej Duda (43), sicer evropski poslanec iz vrst evroskeptikov. Dudi je danes že čestital tudi ruski predsednik Vladimir Putin. Ob tem ga je pozval "k izgradnji konstruktivnih vezi med Rusijo in Poljsko, ki bi temeljile na načelu dobrososedskih odnosov in vzajemnem spoštovanju interesov obeh strani."

"Spoštujem vašo odločitev in želim svojemu izzivalcu uspešno predsedovanje," je svojim podpornikom v Varšavi povedal dozdajšnji predsednik, 62-letni Bronislaw Komorowski. 43-letni Duda pa se je na čestitke odzval in dejal: "Hvala, predsednik Bronislaw Komorowski, za tekmo v predsedniški kampanji in za čestitke". "Tisti, ki so volili zame, so volili za spremembe. Skupaj lahko spremenimo Poljsko," je še dejal.

Zmaga Dude je veliko presenečenje
Zmaga Dude je precejšnje presenečenje, saj so javnomnenjske raziskave še pred dvema tednoma Komorowskemu napovedovale 20-odstotno prednost in Dudi zmage ni pripisoval noben poznavalec političnih razmer. A kot je za Radio Slovenija poročala dopisnica Polona Fijavž, se je Dudi očitno obrestovala njegova energična predvolilna kampanja, kjer mu je uspelo med volivci vzbuditi nasprotovanje do sedanje vlade in med katero je obljubil, da bo znova znižal upokojitveno starost ter nacionalnim državam v odnosu do Bruslja pridobil več pravic.

Poraženec Komorowski je v predsedniški tekmi pričakoval lahko zmago in upal na drugi mandat, a je bila njegova kampanja nezanimiva in pasivna, temeljila je predvsem na motu "Izberite poznano ter preizkušeno politično in gospodarsko stabilnost". A so Poljaki, predvsem tisti z vzhoda države, pokazali, da si želijo novih obrazov in da se poljski gospodarski razcvet nekoliko bolj pozna tudi na življenjskem standardu, je še poročala Fijavževa.

Bi se lahko Poljska oddaljila od Evropske unije?
Zmaga Dude bo zagotovo pomembno opozorilo za poljsko premierko Ewo Kopacz, ki je zaveznica dosedanjega predsednika Komorowskega, pred jesenskimi parlamentarnimi volitvami. Kot je še poročala Polona Fijavž, bi lahko zmaga Dude napovedovala vzpon Stranke zakon in pravičnost (ki jo vodi Jaroslaw Kaczynski) na oktobrskih volitvah, njegova stranka pa se, tako kot britanski premier David Cameron, želi oddaljiti od oblasti v Bruslju. Zato številni že napovedujejo novo britansko-poljsko evroskeptično zavezništvo znotraj Evropske unije.

Predsednik ima na Poljskem sicer bolj protokolarno vlogo, vpliva na zunanjo politiko in ima pravico do veta na zakon.

Novi predsednik Poljske je Andrzej Duda