Poljska je močno okrepila varovanje svoje vzhodne meje. Foto: EPA
Poljska je močno okrepila varovanje svoje vzhodne meje. Foto: EPA

Okoli 5,5 metra visoka pregrada bo potekala vzdolž 186 kilometrov meje, kar je skoraj polovica celotne dolžine meje z Belorusijo, dokončana pa naj bi bila junija.

Gradnja je sprožila kritike zagovornikov človekovih pravic, saj jih skrbi, kako bodo prebežniki zaprosili za azil. Prav tako je povzročila okoljske skrbi zaradi vpliva na prostoživeče živali ob večinoma gozdnati meji.

"Naš namen je, da bo škoda čim manjša," je zatrdila tiskovna predstavnica obmejne straže Anna Michalska.

"Posek dreves bo omejen na zahtevani minimum. Sam zid bo zgrajen ob mejni cesti," je dejala in dodala, da bodo izvajalci uporabljali le obstoječe ceste.

Začetek gradnje pregrade je bil sprva napovedan že za drugo polovico decembra.

Množični prehodi prebežnikov pojenjali

Na tisoče prebežnikov, večinoma z Bližnjega vzhoda, je lani prečkalo ali poskušalo prečkati mejo med Belorusijo in Poljsko. Zahod je za to okrivil beloruski režim, češ da je spodbudil morebitne prebežnike, naj pridejo v Belorusijo z obljubo lahkega vstopa v Evropsko unijo.

Na vrhuncu lanske krize je Poljska poslala na mejo na tisoče vojakov in policistov, da bi okrepili patrulje mejne straže. Zgradila je tudi ograjo ob velikem delu meje in zaprla mejno območje za medije in skupine za človekove pravice ter odobrila nov zakon, ki dovoljuje prisilno vračanje prebežnikov v Belorusijo.

Medtem ko se je število prehodov od takrat močno zmanjšalo, nekateri kljub zimskim razmeram še vedno poskušajo prečkati mejo

Poljska obmejna služba je tako danes na Twitterju sporočila, da je bilo v preteklih 24 urah 17 poskusov nezakonitega prehoda meje. Med drugim je skupina 14 beguncev prerezala žičnato ograjo in vstopila na Poljsko, kjer so jih pridržali poljski policisti.

Meja med Poljsko in Belorusijo se razteza v razdalji 418 kilometrov. Foto: EPA
Meja med Poljsko in Belorusijo se razteza v razdalji 418 kilometrov. Foto: EPA